Созопол е номиниран за най-добра европейска дестинация за 2017 година от организацията European Best Destinations.

Номинацията стана ясна по време на церемонията по награждаването на замъка „Влюбен във вятъра” в Равадиново, който през тази година бе класиран на четвърто място сред най-красивите замъци в Европа от същата организация.

„Подобни атракции, като замъкът в Равадиново, ни помагат да удължим сезона и да предложим повече преживявания на туристите по българското Черноморие", каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която присъства на церемонията.

Тя акцентира, че сезонът върви много добре и по всичко личи, че ще бъде един от най-силните, който страната е имала.

„Само за месец юни Южното ни Черноморие е посрещнало повече от четвърт милион туристи, което е над 20% ръст в сравнение с миналата година", съобщи Ангелкова.

Приходите от реализираните нощувки в област Бургас през юни са над 73 млн. лв., което е над 35% увеличение в сравнение с юни 2015 г.

EuropeanBestDestinations (EBD) е европейска организация със седалище в Брюксел, която се фокусира върху развитието и промотирането на културата и туризма в Европа. Тя работи в партньорство с EDEN мрежата и с всички водещи европейски туристически офиси и покрива над 355 дестинации в Европа. От 2009 г. EBD си партнира с туристическите представителства в цяла Европа и акцентира върху едни от водещите дестинации на стария континент на уебстраницата си и в социалните мрежи. Посетителите на официалния уебсайт на организацията надхвърля 3 милиона души от всички точки на света. Там се публикуват снимки, видеа, панорамни разходки, пътеводители, както и полезни съвети за всичките 355 локации.

Последователите в социалните мрежи Facebook, Twitter, Google+, Pinterest са близо 100 хил. души. Дестинациите, отличени от EuropeanBestDestination бележат среден ръст на посетителите от 15%.