Предполагаме, че са безопасни. Но почти всички домакински почистващи продукти съдържат токсични химикали, които замърсяват въздуха вкъщи и вредят на нашето здраве.

Днес съвременният дом е натъпкан с опасни детергенти, които би трябвало да улеснят живота ни. Свикнали сме до такава степен да ги използваме, че не можем да си представим почистването без тях. За да направите дома си по-безопасен обаче, е необходимо да намалите продуктите, които съдържат тези неприятни субстанции, пише BrightSide.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, чрез които ще ви помогнат да направите точно това. Те не само, че ще ви спестят пари, но и ще ви накарат да се почувствате по-добре в дългосрочен план.

Отстраняване на петната от ръжда в банята

Можете лесно да ги почистите с помощта на смесица от оцет и сода за хляб. Нанесете върху областта, оставете да престои няколко минути, а след това измийте с вода и избършете плочките със суха кърпа.

Премахване на мръсотията по прозорците

Смесете вода с амоняк (10 към 1). След като почистите стъклото, подсушете добре с микрофибър или вестник. Друг вариант – използвайте суров картоф за почистването. Просто го разрежете на две и го разтрийте върху прозорците. След това избършете с чиста кърпа.

Как подът ви да заблести

Разтворете ¼ чаша оцет в 1 литър вода и почистете пода. Ако е с плочки, използвайте кипнала вода за измиването му.

Отстраняването на варовик от пералнята

В празна пералня сложете 80 г лимонова киселина, пуснете машината на възможно най-горещия цикъл на измиване и я оставете да се почисти сама. Правете това редовно.

Как огледалата ви да заблестят

Използвайте същата смес, която вече споменахме за чистене на прозорци. Но добавете две супени лъжици алкохол към нея.

Как да почистим дъската за рязане

За да почистите и дезинфекцирате дъската за рязане, нарежете лимон наполовина и го натрийте хубаво върху нея. Поръсете със сол и оставете да постои така 5-10 минути. Накрая – с помощта на другата половина на лимона – почистете отново повърхността и изплакнете дъската с топла вода.

Почистване на килима

Поръсете го със сода за хляб и царевично нишесте. След 15 минути минете с прахосмукачката. По този начин ще отстраните мръсотията, натрупала се по килима, и ще елиминирате неприятните миризми в дома.

Отстраняване на лошите миризми в хладилника

Използвайте равни части лимонов сок и вода, за да го измиете. Можете да добавите и малко сода за хляб към сместа. По този начин ще премахнете петната по-лесно.

Почистване на душ кабината и плочките

Използвайте сода за хляб или лимон. Потопете мокра четка за зъби в готварската соба, след което започнете да търкате плочките. След като приключите, измийте с чиста вода. Веднъж седмично натривайте тези повърхности с разрязан наполовина лимон и след 10-15 минути измивайте с вода и подсушавайте.

Как печката да изглежда като нова

Смесете половин чаша вода с 1 чаша сода за хляб. Разпръснете получилата се паста върху интериора на печката. Оставете да престои 15 минути. След това избършете повърхността внимателно, подсушете стъкленото нежно с чиста мека кърпа. Напълнете празен пулверизатор с дестилиран оцет и напръскайте равномерно по мръсните места. След 15 минути подсушете с чиста суха кърпа.