21-годишната Надя Мурад, която успя по чудо да избяга от сексуално робство в „Ислямска държава”, разказа пред журналисти ужасяващи подробности за времето, когато е живяла в плен. Историята й е публикувана в британското издание The Sun.Надя разказва и за начина, по който джихадистите си намират момичета за своите сексуални желания. Жертвите се купуват от други терористи, които търгуват с жива плът, както е станало с Надя. Други пък ги откриват през социалните мрежи, като им обещават брак и дълъг и щастлив семеен живот.
 
Надя се оказала в лапите на ИДИЛ, след като родното й място в Ирак било атакувано от джихадисти. Те пленили всички жени и деца, а после ги продали на черния пазар. Така Мурад попаднала в редиците на терористичната групировка.     
                             
В робство тя прекарала три месеца, след което й се удало да избяга. Подробностите за бягството тя не съобщава, но казва, че пред такъв живот дори смъртта не е страшна. През цялото време Надя била изнасилвана и пребивана жестоко. А тези, които се опитвали да избягат, били наказвани публично. Пред очите на всички момичета разбили с чук главата на една от девойките, които се опитвали да избягат.  
 
Надя твърди, че за своите сексуални набези джихадистите предпочитали жени от западен тип – блондинки със сини очи и светла кожа. Именно такива вербуват по интернет. След дълги разговори те ги убеждават да изоставят дома си и да се преместят в Близкия Изток. На момичетата им обещават щастлив безоблачен семеен живот, а на практика ги правят робини. И това продължава, докато жертвите не умрат от изнемога и болести или докато не избягат.