Заради отказа на Гърция да охранява границите на Евросъюза, джихадистите влязоха необезпокоявано в Европа.

До края на август в Гърция се очаква екип от експерти на Европол по антитероризъм, които да се опитат да открият евентуални кандидати за джихад сред бежанците и мигрантите, блокирани в страната, предаде АФП, като се позовава на източник от гръцката полиция.

Мисията е част от постоянния процес на сътрудничество между гръцките власти, техните европейски колеги и Европол, установен през 2015 г. след наплива на стотици хиляди кандидати за убежище в Европа, главно сирийци, и атентатите в Париж, уточнил източникът.

Директорът на германското разузнаване съобщи в началото на юли за осезаеми признаци, че 17 лица, действащи по заповед на групировката “Ислямска държава”, са се представили за бежанци, за да влязат в Европа. Двама от тях се самовзривиха край националния стадион на Франция на 13 ноември. Тези терористи успяха да проникнат в Европа заради нехайното отношение на Гърция, която в разгара на кризата с мигрантите отказа да пази границите на ЕС и правеше всичко възможно, за да ги прехвърли организирано на север в Македония.

Очаква се екипът на Европол от петдесетина европейски полицаи и неговата ръководителка - холандка да пристигне в Атина на 20 август, пише „Катимерини“. Според вестника той ще извърши проверки в десетки приемни лагери в континентална Гърция.

Откакто тази зима бе затворен т.нар. балкански път към северна Европа, повече от 47 000 души, главно сирийци, афганистанци и иракчани, са наблъскани в тях при трудни условия.

Досега антиджихадистките проверки на Европол бяха съсредоточени в регистрационните центрове - т.нар. горещи точки, установени на островите, където бежанците и мигрантите пристигат – Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос.

След сключване на споразумението между ЕС и Турция, предвиждащо връщането на всички пристигнали след 20 март, броят на пристигащите чувствително намаля на по петдесетина на ден през последните седмици.