Забравете, че кучетата са най-добрите приятели на човека - ново проучване разкрива егоистичната им природа, пише в. "Дейли експрес".

За целите му специалисти от университета на Портсмут са тествали 24 домашни кучета. Целта им е била да проверят до каква степен четириногите питомци са полезни за стопаните си. Изследователите са установили, че създанията, смятани за най-добрите приятели на човека, се интересуват повече от самите себе си, отколкото от оказването на помощ.

Учените са стигнали до заключението, че поведението на кучетата се обуславя основно от собствените им интереси.

За да тестват поведението на всяко куче, специалистите са поставили пред него използван от човек тефтер, играчка и телбод. Изборът на предмета от животното е бил окачествен като полезен, ако вземе тефтера, егоистичен, ако избере играчката, и неутрален за телбода.

Оказало се, че когато собственикът на "уж изгубения" тефтер се появи и го потърси, кучетата са по-склонни да му посочват играчката.

"Целта ни беше да определим дали кучетата ще пренебрегнат предмета, който самите те намират за интересен, заради предмета, полезен за човека, или ще се разсейват с неутрален предмет. Резултатите от теста показаха, че поведението им се обуславя главно от собствените им интереси", казва Патриция Пиоти от изследователския екип.

Това не е първото проучване в подкрепа на идеята, че кучето не е най-добрият приятел на човека. В изследователски проект, осъществен през 2006 г., собственици на кучета се преструват, че получават инфаркт или попадат в друга опасна ситуация пред питомците си. В експеримента нито едно от участвалите четириноги не притичва до намиращ се наблизо случаен наблюдател, за да потърси помощ.

Скорошно проучване разкри, че кучетата не трябва да бъдат прегръщани. Оказва се, че в действителност те мразят тази практика на стопаните си, тъй като нарушава първата им линия на защита - бягството.