Мащабно проучване сред потребители на Facebook от САЩ разкрива любопитни подробности за собствениците на котки и кучета, пише в. "Дейли експрес".

От социалната мрежа са анализирали 160 000 профила, публикувани от потребители снимки, събития, споделяния и харесвания, с цел да откроят различията между любителите на котки и тези на кучета.

Анализът например е показал, че по-голям процент от поклонниците на котки - 30 на сто, са необвързани, срещу 24 на 100 от почитателите на кучета.

В емоционален план проучването разкрива, че "коткарите" са по-експресивни и споделят по-голям обхват от чувства в статусите си, като най-често се "заявяват" като уморени, отегчени или тъжни. За разлика от тях "кучкарите" по-често изразяват вълнение или гордост.

Проучването показва още, че любителите на кучета имат по-широк социален кръг - средно с 26 приятели повече от любителите на котки. Това обаче не означава, че коткоманите са по-затворени, тъй като се оказва, че те получават покани за повече събития.

Като цяло сред любителите на котки и кучета се наблюдава тенденция приятелите им да са със сходни предпочитания към въпросните животни.

Анализът показва също, че повечето любители на кучета живеят в провинциални райони, в които питомците им разполагат с повече свобода, докато в градовете преобладават любители на котки.

Различията между "коткарите" и "кучкарите" стигат и до техните предпочитания към книги, телевизия и филми.

Оказва се, че любителите на котки предпочитат заниманията на закрито като четене и гледане на телевизия. Очаквано любителите на кучета са привърженици на заниманията на открито.

"Коткарите" обикновено са фенове на фентъзи, научнофантастични продукции и анимета, докато "кучкарите" предпочитат любовни истории и шоута за най-добрите четириноги приятели на човека.