Гениите имат някои общи черти помежду си. Една от тях е да се противопоставят на общоприетите норми, защото за тях рутината е демотивираща. Ето защо те си създават собствени правила – лягат късно, стават късно, работят в нетипични часове на денонощието и на нетрадиционни места и т.н. Изследвания показват, че връзката между подобен тип навици и нивото на креативност и интелигентност има чисто физиологично обяснение, пише Lifehack. Вижте защо хората, които лягат късно, са по-продуктивни.

1. Те са по-малко стресирани. BBC публикува изследване, което обяснява научно връзката между времето за лягане и нивата на стрес. Според него хората, които работят късно вечер и съответно стават по-късно сутрин, са подложени на по-малко стрес в сравнение с ранобудниците, защото ранното ставане води до отделяне на по-голямо количество кортизол в организма. Високите дози от този хормон предизвикват повече мускулни болки, главоболие и поява на симптоми на настинка.

2. Пият кафе. Хората, които пият кофеиновата напитка, по-често участват в различни физически дейност, което е от полза за тяхното здраве, а оттам и за успеха в другите аспекти на живота им. Допълнителната енергия, която дава кофеинът, е в следствие на това, че той блокира действието на веществото аденозин. По този начин помага на мозъка и на тялото да функционират на по-високи обороти. Консумацията на кафе подобрява паметта, времето за реакция, общите познавателни способности и др. Хората, които стават рано сутрин, също пият кафе, но изследване доказва, че кофеинът влияе на организма им така, че те да се активизират едва през нощта. Докато за нощните птици това не е проблем, тъй като малките часове на денонощието са времето им за работа, което ги прави по-продуктивни от рано ставащите.

3. Използват по-добре „златното време“. Според австралийско изследване хората усвоят информация и учат по-добре през нощта. Според резултатите на проучването това е „златното време“ на денонощието, което хората, които работят късно вечер или нощем, оползотворяват максимално.

4. Успяват да се фокусират за по-дълго време. Учени изследват мозъчната активност на двата типа хора – ранобудните и тези, които стоят до късно вечер. Резултатите показват по-висока активност на мозъка на втората група. Това се обяснява с факта, че през нощта биологичният часовник работи по-добре, което повишава способността за съсредоточаване.