Днес се навършват 55 години от издигането на Берлинската стена.

Изграждането на стената започва на 13 август 1961 година.

Никой няма намерение да изгражда стена”, казал Валтер Улбрихт, ръководител на Държавния съвет на Източна Германия, на пресконференция в Източен Берлин на 15 юни 1961 година, припомня „Дойче веле”.

По-малко от два месеца по-късно, на разсъмване на 13 август, строителни работници започват да опъват бодлива тел по пътищата до западните райони на Берлин. Съдбоносен ден за германския народ. В продължение на 28 години Берлинската стена разделя града на източен и западен.

Берлинчани са в шок. В центъра на Берлин е разположена ограда за концентрационен лагер, заявил тогавашният кмет и по-късно канцлер Вили Бранд няколко часа по-късно пред местния парламент.  

Берлинската стена ще се запази 10 315 дни, превръщайки се в символ на Студената война и разделението на света на два враждебни блока: капиталистическият Запад и комунистическият Изток. Повече от 250 души губят живота си при опит да преминат през огражденията.  Много от тези, които бягат на Запад през 1961 година, са млади хора: от началото на годината всеки втори човек, опитал се да избяга, е на под 25 години.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блока 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хил. души успяват да избягат на Запад.

Берлинската стена пада на 9 ноември 1989 г.