Държавната агенция за метрологичен и тихнически надзор (ДАМТН) предупреждава, че ховърбордите (електрически скейтборди) могат да бъдат опасни, ако не отговарят на определени технически изисквания. Тези машини попадат под контрол в обхвата на директивата за машини. Неспазването на основните указанията за безопасност, изброени в инструкцията за употреба, може да доведе до повреда на уреда, други имуществени щети, сериозни телесни наранявания и дори смърт, съобщават от Агенцията.

Ховърбордът има две колела, които балансират, транспортират потребителя с помощта на батерия, задвижвана от безчеткови мотори. Използва се цифрови жироскоп модули и сензори за ускорение и за изчисляване центъра на тежестта на потребителя. Може да се движи напред, назад, да се завърта в двете посоки или да завива на място на открито и закрито. Издържа човек с минимално тегло 15 кг. и максимално - до 120 килограма.

Основния проблем при ховърбордите е прегряването на батерията по време на зареждане, което често води до експлозия, вследствие на което има инциденти и се нанасят материални щети. Този вид машини не са масово разпространени у нас заради високата им цена. Ако намерите ховърборд под цена от 400 лв. – вероятността да не отговаря на изискванията е голяма. Това са продукти, които се продават онлайн и от ДАМТН съветват потребителите да не купуват ховърборди в нисък ценови клас, тъй като това със сигурност е показател, че продуктът няма да издържи тестовете.

ДАМТН е извършила проверки на митница при внос на 19 модела ховърборди (общо 1280 бройки) и не са констатирани несъответствия. Предстои агенцията да закупи евтини продукти и те да бъдат изпитани до края на лятото. ДАМТН припомня, че е задължително машината да бъде маркирана със знака за съответствие СЕ, който показва, че продуктът е преминал тестове и покрива изискванията на европейските хармонизирани стандарти за безопасност.