Два дни след като България върна на турските власти издирвания в страната за връзки с Фетхуллах Гюлен турски гражданин Абдуллах Бююк, Турция е предложила на страната ни двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем.

Това е станало в телефонен разговор между премиерите Бинали Йълдъръм и Бойко Борисов. Българският премиер се е съгласил с предложението, но подробности за него не се уточняват.

От българската правителствена пресслужба потвърдиха пред Mediapool, че в петък действително е проведен разговор между двамата премиери, но казаха, че не могат да дадат повече подробности.

Според БГНЕС разговорът е проведен по инициатива на турската страна, като поводът е бил предаването на Бююк. Според Анкара той е финансистът на организацията ФЕТО на Гюлен, която бе обвинена от турските власти за организатор на преврата на 15 юли.

В петък премиерът Бойко Борисов даде пространно интервю, в което свърза предаването на Бююк от МВР на Анкара с опасността България да бъде залята от бежанци през турската граница. В прав текст обаче Борисов категорично отрече да има сделка между България и Турция по мигрантския проблем.

В същото време министър-председателят заяви, че голямата му цел е Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа, част от които настояват за скъсване на споразумението между Турция и ЕС за мигрантите, което Анкара и без това не изпълнява.

В телефонния си разговор с Бойко Борисов турският премиер е уверил, че "експулсираните от България членове на организацията на Гюлен ФЕТО ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта".

Заради случая "Бююк" министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция" на МВР, след като премиерът Борисов призна, че вътрешното министерство е действало "на ръба на закона".

Множество правозащитници разкритикуваха действията на МВР, а омбудсманът Мая Манолова заяви, че незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на Абдуллах Бююк го лишава от правото му на съдебна защита и противоречи на българското и европейското право.