Джихадисти използват морските пристанища в Гърция, Албания, Черна гора и Хърватия, за да се доберат до Европа или да заминат за Сирия, където се включват в редовете на "Ислямска държава" (ИД). Тази информация изкара на бял свят италианският "Република". Изданието уточнява, че за подобни цели се ползва и италианското пристанище в Бари, което има връзки с Дубровник, в Хърватия.

Поради тази причина са взети допълнителни мерки за сигурност и контрол в Бари, пише още изданието. Многократно са увеличени полицейските патрули и се извършва проверка на максимален брой пътници около градчето, предаде БГНЕС.

От това италианско пристанище потеглят много кораби за Хърватия, Черна гора, Гърция и Албания. Според анализите на спецслужбите в Рим има увеличаване на радикалните елементи на Албания.

Само преди седмица италианските служби предупредиха, че има опасност от терористични атаки на територията на страната и поради тази причина в Рим бе вдигнато нивото за сигурност на второ от тристепенната система.

В пристанищата се проверяват всички пътници идващи извън страните от Шенген, които представляват между 25 и 50 на сто от всички, които потеглят с кораби в различни посоки.

Експертите смятат, че Италия може да се превърне в мишена за терористите, след като отвори военните си бази за американските сили, които бомбардират позициите на ислямистите в Либия.