Досега съдебният охранител Бисер Андреев не е изпускал нито един закоравял престъпник. Едно уж старо на вид беемве обаче се изплъзна от ръцете му при удар с ауди и уби двама влюбени на тротоара. 5 г. след катастрофата на столичния бул. “България” близките на загиналите Паола Тодорова, на 39 г., и Николай Спасов, на 34 г., още чакат справедливост, съобщава „24 часа”.Насълзяват се при спомена за усмивките им и обещанията, че ще живеят заедно до края на дните си “Дано горе са по-щастливи”, казва бащата на Паола Банко Друмев. Наскоро той разбира, че делото за катастрофата ще започне на 4 октомври отначало, след като веднъж бе върнато от съда на прокуратурата. Изминалите години са истинско мъчение и за родителите на Бисер. Той е син на прокурора Венцислав Андреев от Върховната касационна прокуратура.
 
Колегите му казват, че от оная фатална нощ Бисер не е същият човек. Бори се със съмненията, че ще мине по-леко през съдебната зала, защото баща му е прокурор. Дълго е в болнични, но не иска да говори за това. На 5 август 2011 г. той е шофирал с 97,13 км/ч, или с 27,13 км/ч над разрешените 70 км/ч, става ясно от обвинителния акт на варненския прокурор Стоян Загоров, внесен в Софийския градски съд (СГС) през юни т.г. На тази спирка около 1 ч на 5 август 2011 г. били пометени влюбените Паола и Николай. Делото е сред примерите за бавно правосъдие. Преди година то бе върнато от Софийския апелативен съд (САС) на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт. Съдиите Вера Цветкова и Стефан Илиев отмениха 3-годишната условна присъда на Бисер Андреев, произнесена на 29 април 2014 г.
 
Решението бе подписано с особено мнение от съдия Милена Панева, която смяташе, че наказанието трябва да бъде потвърдено. През 2011 г. никой от прокурорите в Софийската градска прокуратура (СГП) не се наема да води делото. Тогава бащата на Бисер - Венцислав Андреев, е прокурор там. Над 60 негови колеги си правят отвод, защото го познават и са работили с него. По нареждане на бившия главен прокурор Борис Велчев, за да се избегнат съмнения за пристрастност, папките с доказателства заминават за Варна. Делото влиза за първи път в Софийския градски съд в началото на 2013 г. Какви са фактите според новия обвинителен акт?
 
Около 1 ч след полунощ на 5 август 2011 г. Бисер, който тогава е на 21 г., се прибира към дома си с беемве. Вали дъжд. Пътят е мокър. Беемвето минава по бул. “Иван Гешов”. Приближава се към кръстовището с бул. “България”. Завива надясно и продължава по бул. “България”. Наблизо има знак В 26, който разрешава максимална скорост до 70 км/ч. В района има бензиностанция и автобусна спирка. Андреев преминава в крайната лява лента и натиска газта според възможностите на колата, пише прокурор Загоров. Пред беемвето му, но в средната лента, се движи “Ауди А4”. Зад волана е Людмил Славов, тогава на 23 г. Той шофира с около 90 км/ч и също вдига скоростта. Наближавайки бензиностанцията, забелязва светлини от автомобил в крайната лява лента, които бързо го настигат. Завива леко и продължава напред с 96,84 км/ч, показват експертизите по делото. Андреев кара с 97,13 км/ч и изпреварва Славов.
 
Заради дъжда беемвето му поднася настрани и навлиза в средната лента. Двете коли се удрят и стигат до десния тротоар край автобусната спирка до площад “Ручей”, минават през бордюра на тротоара и навлизат в тревата. Удрят кошчета за боклук, тръби и дървета Адвокатът на почернените близки Христо Ботев. С предната лява част беемвето на прокурорския син помита Паола Тодорова и Николай Спасов, които вървят по тротоара. Телата им падат на капака на немската кола, удрят се в предното ѝ стъкло и чак тогава изхвърчат в тревата. При удара влюбените са с гръб към колите. Преди беемвето да отнеме живота им, те празнуват рожден ден при сестрата на Николай Десислава. След полунощ тръгват да се прибират пеша към дома си в кв. “Борово”. Паола издъхва в линейката на път за болницата, а Николай - във ВМА.
 
Причината за смъртта им са тежки черепно-мозъчни, гръдно-коремни и опорно-двигатели травми. “Ако бяха в средната лента на пътя, а не на тротоара, сигурно щяха да ги заобиколят”, казва тогава сестрата на Николай. Първоначално полицаи съобщават анонимно в медиите, че Бисер е карал с над 140 км/ч, но експертизи по делото не потвърждават това. Младежът е в шок. В изявление до медиите в деня на катастрофата баща му казва: “Това е огромна трагедия. Много съжалявам за станалото. Не го пожелавам на никой родител.” “Паола и Ники бяха много влюбени. Тя има дъщеря, която е от друг мъж. Момиченцето остана без майка”, споделя през сълзи след случилото се бащата на Паола Банко Друмев. 39-годишната жена е единствената му дъщеря. Година преди катастрофа Паола и Николай си купили жилище в кв. “Борово”.
 
Тя била касиерка в квартален хранителен магазин, а любимият ѝ до неотдавна - охранител на същото място. Решаващи при разследването са заключенията на експертите за изправността на колите и механизма на удара. Повторната комплексна автотехническа експертиза показва, че беемвето на Андреев, което било в крайната лява лента, е изпреварило аудито на Славов с над 27,13 км/ч от разрешените. Заради мокрия път и липсата на контрол то излязло от лентата си на движение и минало безконтролно в средната. Бемевето ударило аудито под ъгъл, последвало въртене между колите от ляво на дясно по часовниковата стрелка и те излезли от пътя. Заради сблъсъка вратата на беемвето се огънала навътре, а бронята се изместила, твърдят вещите лица. Пред разследващите Славов разказва, че след удара опитал да хване здраво волана на аудито си, но без успех. Като излязъл от колата и се отдалечил, миришело на газ. И той, и Бисер звънели на тел. 112 и 166. Ударът в мелето е толкова силен, че заради шума хора от близките блокове излезли да видят какво става. Сред свидетелите са сем. Алексиеви. “Паола и Николай мърдаха и стенеха”, казва съпругата Емилия. Според прокурора Загоров обаче въпреки това никой от очевидците “не помества телата”.
 
Според експертите беемвето и аудито са технически изправни. “Славов по никакъв начин не е могъл да избегне катастрофата, защото Андреев е шофирал с висока скорост на мокър асфалт и при лек завой е връхлетял върху аудито”, пише в обвинителния акт. Криминалисти откриват предния номер на беемвето на прокурорския син под предната му седалка. Негов приятел признал, че видял табелата между разхвърляни авточасти и заради фотолюбители я прибрал. Не казал на униформените. “Съжалявам за цялата случка. Ако съм могъл да я предотвратя, съм щял да го направя”, каза през 2014 г. в обясненията си пред градския съд Бисер Андреев. Той дал мигач да изпревари аудито, задминал го и като понечил да се върне, колата му била ударена. “Слязох. Видях зад беемвето човек. В първия момент не разбрах какво се е случило”, разказва Андреев-младши. Той е бил наказван от КАТ и преди катастрофата. За по-малко от 6 месеца през 2009 г. полицаите му отнели 12 точки. Близо 5 г. Андреев е на свобода срещу подписка. Тя е отменена наскоро, тъй като разследването се проточи и по закон мярката не може да надхвърля 2 г.
 
Надеждата на родителите и близките на Паола Тодорова и Николай Спасов е да има справедлив процес, който да завърши в разумен срок с ефективна присъда за Бисер Андреев”, каза пред “24 часа” адвокатът им Христо Ботев. “В началото на процеса те имаха опасения, че делото може да бъде смачкано, тъй като обвиняемият е син на прокурор. Сега обаче са по-обнадеждени. Видяха, че варненската прокуратура си свърши перфектно работата”, коментира Ботев.Той уточни, че Банко Друмев - баща на загиналата Паола, и сестрата на Николай - Десислава, са готови да посещават всяко заседание на делото в Софийския градски съд. Засега няма причина то да бъде отлагано. Близките намерили подкрепа от родители на други загинали при катастрофи. 
 
“Трагедията е огромна. Животът на всички коренно се промени. Живее се ден за ден без планове, без радости, само с огромна болка и тежест в сърцата ни. Много се надявах за 5-те г., които минаха, да се стигне до обективната истина. До това, което действително се е случило през онази трагична нощ. Близките на загиналите, на които искрено съчуствам, са наясно с моето намерение да се докаже истината. Както те, така и ние искаме истината да излезе наяве. Те имат право да я знаят и нашето желание е не по-малко от тяхното, гарантирам ви”, заяви майката на обвинения за катастрофата Бисер Андреев - Анжела.
 
Тя и Банко Друмев, бащата на Паула, обикаляли заедно бул. “България” с надеждата да намерят камери, заснели катастрофата “В интерес и на 2-те страни беше да има камери. Но за огромно наше съжаление никъде не намерихме”, казва Анжела Андреева. Въздържа се да коментира фактите около катастрофата и това, което знае, защото делото е висящо. “Колкото и да ми се иска, не мога да говоря по същество. Принудена съм да се съобразявам с изискванията. Всички мислят, че синът ми е привилегирован, защото е син на прокурор. Но аз твърдя, че от това той търпи само негативи. Потресена съм от работата на колегите на съпруга ми. Откакто е започнал този процес, прокуратурата не е уважила нито 1 искане по делото, направено от нашите адвокати”, твърди Анжела.
 
“Абсолютно незаконно, извън всякакви процесуални срокове, синът ми стоя с мярка за неотклонение (подписка, бел.ред.). Едва преди няколко месеца, на петата година, след като прокуратурата отказа за пореден път да измени мярката, съдът се произнесе за отмяната ѝ. За мен това е тенденциозно. Всичко е насочено срещу сина ни. Знам, ще кажете, майка е, затова говори така. Но го изпитахме на гърба си. Това, на което съм свидетел досега относно поведението на прокуратурата, ме кара да бъде песимист за воденото на справедлив процес.”
 
Бисер продължава да ходи на работа, но вече с трамвая. Качва се в кола само, ако му е крайно наложително, обясняват колегите му от звено “Охрана”. Купил си сам беемвето на старо с кредит от банката, който още изплаща. Колата е задържана като веществено доказателство след катастрофата през август 2011 г. и е на отговорно пазене.