В събота се открива сезонът за прелетен дивеч

До 5000 лв. може да стигне глобата за ловец, ако бъде хванат, че гърми след употреба на алкохол. Това предупредиха горските, които заедно с МВР ще участват в масирани проверки за откриването на ловния сезон на прелетен дивеч в събота. Първата санкция за пиян авджия с концентрация на алкохол над 0,5 промила е от 200 до 2000 лв. Ако обаче нарушението е второ за последната една година, глобата скача драстично на 3000 до 5000 лв. Идентични санкции са предвидени и за ловци, които ходят в гората за дивеч след употреба на наркотици или упойващи вещества.

Близо 100 000 авджии се очаква да излязат на първия ловен излет на 13 август. По традиция сезона за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива втората събота на август. Тази година това ще стане в землището на пловдивското село Белащица. Символичен домакин е Южноцентралното държавно горско предприятие.

На откриването ще присъстват зам.-шефът на агенцията по горите Красимир Каменов и председателят на ловно-рибарския съюз Иван Петков. Специален гост е Ути Бъчваров, който е подготвил атрактивно кулинарно шоу за присъстващите.

Заверката на ловния билет за 2016 г. остава 15 лв. Горските напомнят, че ловуването се извършва само с писмени разрешения, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Провеждането на инструктаж на участниците е задължително.

Ловците трябва да спазват и нормите за отстрел за един ден. Правилникът за прилагане на закона за лова разрешава до 15 пъдпъдъка на излет и до 10 броя от останалите пернати - гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Горските: Пазете от пожари, пушката да не се зарежда на по-малко от 200 м от населени места

Заради изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от пожари горските апелират за спазване на правилата за опазване и защита на горските територии. Палене на огън можело да става само на определените за целта места. След това той трябва да бъде загасен внимателно, за да е сигурно, че не остават тлеещи въглени.

Агенцията по горите призовава и за стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване.

Ловното оръжие е лично и не се дава на никого дори и на правоспособен ловец. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние, по-малко от 200 метра от селото или града. При движение на терена по време на лов пушката се носи с цеви, насочени нагоре или надолу, но никога хоризонтално. При заемане на стрелкова позиция се отива с празно оръжие. Стрелбата от позиция се извършва само напред или назад в два противоположни сектора, като ловецът трябва да се съобразява с местоположението на останалите авджии. Стреля се само по ясно видима цел и никога по посока шум или предполагаемо движение на дивеч. Не се стреля, когато целта е извън пределната дистанция за сигурно поразяване, която за гладкоцевното оръжие е около 40-50 метра. По време на почивка оръжието се оставя отворено до ловеца. Забранява се заредената пушка да бъде подпирана на дърво, стена или превозно средство.