Над 100 млн. автомобила на концерна Volkswagen имат слаба защита от хакерски атаки, става ясно от доклад на експерти по сигурността от университета на Бирмингам. Въпросните машини могат лесно да бъдат прихванати от разстояние, което улеснява джамбазите.

Докладът сочи, че със слаба защита разполагат по-голямата част от колите на концерна, произведени след 1995 година. Това са предимно по-стари модели, но сред тях има и по-нови машини, включително Audi Q3 от 2016 г.

Експертите посочват, че тези коли могат да бъдат задигнати с помощта на специален радио хардуер, имащ обхват от около 100 метра. Въпросното устройство прихваща и записва кода на ключа при заключване или отключване на автомобила, след което крадците лесно могат да отключат и стартират двигателя на колата.

От Volkswagen реагираха на доклада, като уточниха, че новите Golf, Passat, Tiguan и Touran не са изложени на подобен риск. Концернът обаче нито отрече, нито потвърди информацията за по-старите си коли.

Преди няколко месеца германският автомобилен клуб ADAC разпространи списък с модели автомобили, при които има подобна слаба защита. Той включва както нови, така и по-стари машини.