Германски и британски изследователи са открили слабости в сигурността на системите за дистанционно отключване и заключване в 100 милиона автомобила по света, съобщават германски медии, цитирани от Франс прес.

Изследователски екип е открил такива слабости в дистанционните системи за отваряне и затваряне на вратите и багажника с ключа на колата, според съвместно разследване на в. "Зюддойче цайтунг" и радио-телевизионните канали Ен Де Ер (NDR) и Ве Де Ер (WDR).

"Зюддойче цайтунг" посочва в онлайн изданието си, че групата Фолксваген (Volkswagen), с едноименната марка, например Голф от 4 до 6 (Golf 4 - 6), но също нейните марки Ауди (Audi), Сеат (Seat) и Шкода (Skoda) е особено засегната от проблема.

В отговор на запитване на трите медии европейският автомобилен гигант е признал, че "системите за сигурност на колите от последните 15 години не разполагат със същото равнище на сигурност като сегашните автомобили" от групата Фолксваген.

Според трите германски медии съществува възможност компютърни пирати да преодоляват системите за сигурност на ключовете с помощта на стари ключове поради недостатъчния брой различаващи се пароли.

Проблеми със сигурността от същото естество са открили изследователите и при други автомобилостроители, сред които френският Ситроен (Citroеn) - Немо (Nemo) и Джъмпер (Jumper), Пежо (Peugeot) модел 207 и Рено (Renault) - Клио (Clio), Туинго (Twingo) и други, италианския Фиат (Fiat) - Пунто (Punto), Панда (Panda), германският Опел (Opel) - Астра (Astra), Корса (Corsa) и други, японският Нисан (Nissan) - Кашкай (Qashqai) и американският Форд (Ford) Ка (Ka).

Изследователите са огласили заключенията си на конференция в Остин, щата Тексас, отбелязва "Зюддойче цайтунг".
Изданието подчертава обаче, че кражбите на коли значително са намалели в последно време. То се позовава на данни на Германската федерация на застрахователите (GDV) според които в момента са регистрирани 18 000 кражби на автомобили в Германия в сравнение със 105 000 преди 23 години.