Ние сме страшно уязвими. Какво значи изказване „Ще залеем Европа с бежанци” при положение, че Европа е заградена с телени огради. Това значи „Ще залеем България”. Те няма да попаднат в Австрия, ще дойдат тук.

Това каза пред Нова телевизия премиерът Бойко Борсов

Той напомни, че в момента границата със Сърбия и с Македония се пази изключително добре, в Румъния мигрантите не искат да посещават.

„Аз смятам, че трябва всячески да запазя добрите отношения с турския премиер Йълдъръм и с Ердоган. Затова сега всекидневно контактувам с колегите в Брюксел”, каза Борисов. Споразумението с Турция в частта мигрантите да остават на територията на Турция, трябва на всяка цена да се спазва, подчерта той.

„Македония, Унгария и къде ли не затвориха границите – България няма на къде да изтича мигрантите. При тази ситуация ние сме изправени пред огромна криза между Турция и ЕС. Историята показва, че Османската империя обикновено отива до Австрия. Там Запада вече ги спира. Жертва на това стават Балканите. Аз съм изключително загрижен, че това става в България. Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ако трябва на всички да им вземат главите, ние не трябва да допуснем мигрантска вълна да влезе в България. Ние се фиксираме само в един /случая с Абдуллах Бююк - б.а./ от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на Бъчварова. Ще проверят, ще видят къде имат пропуски, ще видят, ще уволнят , тя ще го направи", заяви Борисов.

Борисов подчерта, че „голямата цел, която ние трябва да имаме, е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа. Да не влезем в този конфликт, защото, ако Турция бъде обявена за несигурна държава, България става първата сигурна държава по мигрантския път”, подчерта министър-председателят, и добави, че това означава „всичко, което е задържано в Европа, да се върне в България и Гърция.

„25 хиляди души от началото на годината сме върнали от турската граница, 1000 от гръцката. Всички те са върнати по идентичен начин. Спираме - връщаме, спираме - връщаме. Просто там е война. В същото време се задържат по 100 по 200 мигранти - всеки българин вижда какво става по улиците на градовете. Въпреки оградата, въпреки огромната работа, която върши армията и гранична полиция, мигрантите влизат в България, подчерта премиерът.

За отношенията с Русия и проекта АЕЦ „Белене”

„Толкова са динамични отношенията, че преди два месеца ние говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия, заедно с Румъния и Украйна – по точно формулировката е за общи учения и патрули на територията на Черно море. Тогава Турция и Русия едва ли не бяха военни страни – сваляха си самолети, мразеха се. След два месеца ситуацията е съвършено различна. Връщам се на Белене – много важно е да се обясни, че имаме много променена обстановка. Съдът в Женева вече е казал България да плати 557 млн. евро или около 1.2 млрд. лв. като всеки ден близо 167 хил. евро, близо 400 0000 лв. на ден са лихвите”, заяви Борисов и уточни, че вече хипотезата е не дали ни трябва, или не АЕЦ „Белене”. „Хипотезата е друга – какво ще правим с реакторите, които ще платим.” Той обясни, че до момента страната е похарчила 2.8 млрд. лв. похарчени. „Считам за правилно, че ако тези два реактора са толкова рентабилни, да го направим частен проект с различни варианти колко да е делът на държавата. И ако този проект е толкова жизнен, както казва БСП, ще дойдат тези, които ще го купят и ще го направят”.

За президентската кампания

За предизборната кампания за президентските избори той обяви, че тя „толкова ми е далечна, че изобщо даже не ми се мисли за нея в момента. Толкова сложни неща трябва в следващите няколко седмици да решим, че не ми се мисли. За съжаление президентската институция не може да вземе нито едно решение, които имаме да вземем. Затова цялата ми енергия е насочена да излезем от капаните, заложени 2006 г., защото вече хипотезата „Белене” не съществува. тя трябва да се строи по някакъв начин. Или за 3 милиарда да имаме в музея, който направи Вежди Рашидов за социалистическите паметници, един ядрен реактор”, поясни премиерът. В същото време европейският газов хъб, в който освен от находището на „Хан Аспарух, на „Силистар”, от Румъния да идва и руски газ”, коментира Борисов.

Според него „ако днес са президентските избори, те ще минат и ще заминат. Ще възникнат три много по-големи въпроса, защото реалната власт е в кабинета. Първият въпрос е кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията и тази сплав от разнородни министри. При това крехко мнозинство в парламента как ще се оправим. ГЕРБ има здрави структури, премина през няколко избори – ГЕРБ ще оцелее. А в момента, в който отидеш за президент, трябва да забравиш за политически партии. Аз не съм готов за такова нещо. Не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент”, подчерта Борисов.