Горещи дни и прохладни нощи… Това може да означава само едно – лятото е в разгара си и за повечето от нас е време за усилено събиране натен. На фона на вълненията обаче не трябва да забравяме здравето си и да пренебрегваме лошото влияние, което слънцето може да окаже върху нас.

Хората с тен се смятат за по-привлекателни и някак изглеждат по-здрави. Ето защо желание за кожа „целуната от слънцето“ имаме почти всички.

Съществуват обаче някои притеснителни факти. Доказано е, че случаите на меланома – най-смъртоносната форма на рак на кожата, са се увеличили двойно за последните три десетилетия,  а 90% от тях се дължат на неразумно излагане на слънце.

Прекомерното излагане на слънчева светлина може да предизвика физически промени на кожата като бръчки, лунички, старчески петна, както и промени в текстурата, както и рак на кожата.

Ето защо предлагаме четири съвета, които ако не елиминират напълно, то ще намалят опасностите, които могат да ни „настигнат“ на плажа:

1. Ексфолиране

За постигане на максимално красив тен трябва предварително да се погрижим за кожата си. Първата стъпка е ексфолиране. Ексфолирането премахва мъртвите клетки от най-горният слой на кожата. Премахването им  може да тонизира кожата, да премахне запушването на порите, дори да се предотврати акне. Можем да използваме естествени  ексфолианти като захар, овесено брашно и сол. По-малко натрупване на мъртви кожни клетки ще осигури по-продължителен тен.

2. Слънцезащитна козметика

Ултравиолетовата радиация представлява невидими лъчи от ултравиолетовия спектър на светлината. Или най-общо ултравиолетовата светлина  в зависимост от дължината на вълната се дели на три вида: UVA, UVB и UVC.  Обратно на масовите разбирания, кожата почернява дори с най-силния слънцезащитен фактор (SPF). Слънцезащитната козметика удължава периода на излагане на слънце без вреда за кожата. Колкото по-висок е SPF, толкова по-добра е защитата срещу ултравиолетовите B лъчи, които всъщност са "изгарящите лъчи" (UVB).  

UVC лъчите не са повод за тревога, тъй като се поглъщат от горния атмосферен слой и практически не достигат до земната повърхност.

Естествено светлата кожата има ниски нива на меланин, което може да я направи  уязвима за канцерогенните UV слънчеви лъчи и да предизвика червени изгаряния, когато не се използва подходящ  SPF. Важно действие, което не трябва да забравямe, е да нанесем слънцезащитно средство 30 минути преди да се изложим на слънце и  от 15 до 30 минути след слънчевата баня. След намокряне с вода повторното нанасяне също е задължително.

Всъщност, колкото по-рано започнем да нанасяме защитната козметика преди излагането на слънце, толкова по-голяма е защитата ни.

3. Умерено излагане на слънце

За да придобием златист и блестящ тен, не трябва да стоим на слънце твърде дълго! Най-сигурният начин за постигане на равномерно почерняване е да си разпределим времето под слънцето за всеки от дните. Идеалният начин да получим здравословен тен е да взимаме малки дози от слънцето всеки ден. За 30 минути до 1 час на слънце кожата ще произведе достатъчно меланин, който успешно да я предпазва.

4. Задължителни очила и шапка

За постигане на равномерен и здравословен тен се използват очила и шапка. UVB лъчите са онези, които при дълго въздействие изгарят не само кожата, но могат в голяма степен да повредят очите. Ако не се полагат правилните грижи за очите могат да се предизвикат различни заболявания като катаракта, възрастово свързана макулна дегенерация и рак на окото.

В Европа е възприет стандартът за категоризиране на степента на защита на очилата, според който очилата се делят на пет групи в зависимост от степента на защита от 0 до 4 Независимо от категорията на защита на очилата те трябва да притежават 100% UV защита до 400 nm.

Относно шапките – 6-7 сантиметрова периферия успешно би предпазила кожата на носа, ушите, челото и скалпа докато изглеждаме стилни и секси на плажа.