Ако група деца или пък възрастни, играещи Pokémon Go, поне по един път на ден чукат на вратата ви, за да ги пуснете в задния двор или пък в гаража, защото имат да свършат много важна работа, свързана с играта, какво бихте направили? Ще ги пуснете ли? Ще им дадете насоки къде точно да отидат? Или бихте завели дело срещу производителя на играта?
 
Последната опция може да изглежда доста преувеличена, но вече е факт. 61-годишният гражданин на Ню Джърси Джефри Мардър е сметнал, че има пълното право да предриеме такъв ход, защото му е писнало от досадните играчи, които по няколко пъти на ден чукали на вратата му, съобщава Digital Trends.
 
Делото е заведено към Окръжния съд на щата Северна Калифорния и е насочено към всички компании, които имат нещо общо с мобилната игра - Niantic, Pokémon Company и Nintendo. Самото приложение е разработка на Nintendo, която е дъщерна компания на Niantic. Nintendo държи една трета от Pokémon Company, а пък двете имат дялове в Niantic. Така че всичките са в кюпа с въпросното съдебно дело.
 
Документите твърдят, че реалните локации (Pokéstops и Gyms), до които играчите ходят, за да намерят своите виртуални покемони и да събират разни предмети, нарочно са сложени от Niantic "непосредствено върху частна собственост или в голяма близост до такава", което се възприема като "тотално игнориране на предвидими последици от населяването на покемони, без да се търси разрешение от собствениците на имоти."
 
В заведенето дело Мардър казва, че с пускането на играта непознати са започнали да се навъртат около дома му със смартфони в ръка, като някои от тях са чукали на вратата му, за да искат достъп до частната му собственост. Официалният текст към подадения иск казва, че "слагането на покемони от страна на Niantic в дома на Мардър го е възпрепятствало от нормалното ползване на собствеността му заради играчите."
 
Естествено, едав ли Мардър е единственият, който се дразни на хората, които се навъртат около градината или двора му, но пък е първият, който се обръща към съдебните органи, очаквайки от тях да си кажат тежката дума. Компанията пък изрично е посочила в правилата си "да не преминават и да не се опитват да влязат в частна собственост по незаконен начин". Към момента той има и опцията просто да подаде молба на сайта на Niantic, с която да изиска да се махне имотът му от играта, но не го е направил.