Проектът за „автобус на бъдещето“, който впечатли света, е на път да се окаже една огромна лъжа, алармираха местните медии в Китай. Превозното средство бе показано през пролетта, а няколко месеца по-късно бяха стартирани и изпитанията по пътищата на страната.

Проблемите около автобуса TEB-1 са доста. В информацията се посочва, че размерите му са недопустими за законите в страната. Разрешената височина на превозните средства е 4.2 метра, докато при този автобус тя достига 8 метра. Друг проблем се оказват транспортните средства, които минават под него. Те трябва да са максимум 2,1 метра високи, което означава, че по-големите камиони ще бъдат възпрепятствани.

Но тези проблеми не са най-значимите на фона на информация, в която се оказва, че концепцията за автобус-портал съвсем не е нова и оригинална. Още през 1969 г. американският архитект Крейг Ходжитс предлага същия проект за построяването на транспортно средство с името Landliner. По план той трябвало да бъде построен в Ню Йорк. Едно от доказателствата на китайските журналисти, че проектът е откраднат, е това, че главният дизайнер Сюн Ючжу дори няма висше образование, съобщава automedia.bg.

Проблемите не спират до тук. Следващите съмнения обхващат финансирането на проекта. Изобретателите на TEB-1 са използвали схемата за „равноправно финансиране“, при което парите се осигуряват не от банка или друга финансова институция. Властите в Китай се борят именно срещу подобни схеми, тъй като са много подходящи за пране на пари. Ако всичко това се окаже истина, компанията, създател на проекта, бързо ще фалира.

Хората, стоящи в основата на проекта, отхвърлиха всички обвинения по свой адрес. Главният дизайнер е категоричен, че няма нищо незаконно в проекта, а след последните изпитания е доказано, че автобусът може да работи в реални условия. Относно финансирането Сон Ючжу заяви, че парите идват от местните власти. Последното обаче бе отречено от представител на град Цинхуандао, където се провеждат изпитанията на превозното средство.