Има толкова много неща, които могат да се видят по света. От Гранд Каньон до пирамидите в Гиза – навсякъде има поне по една зашеметяваща атракция за откриване. А страните, където са най-забележителните туристически атракции? Те са щастливи с милионите долари от туристите, прииждащи през границите им.

Въпросът е обаче колко точно пари се харчат и в кои страни. За да отговори на този въпрос, Visual Capitalist използва графика на HowMuch.net със страните, които печелят най-много от туризъм всяка година. Колкото по-голяма е дадена страна, толкова повече печели тя от международни туристи.

Според данните петте най-печеливши от международен туризъм страни са САЩ, Франция, Испания, Великобритания и Китай.

САЩ печели 220,1 млрд. долара годишно от туристи. Страната е голяма и разнообразна, като в нея се намират както големи вълнуващи градове като Ню Йорк и Сан Франциско, така и известни с историята или културата си като Ню Орлинс и Вашингтон. Туристите могат да се насочат и към плажовете на Южна Калифорния, лудницата на Вегас, спокойствието на Орегон, дивата природа на Аляска или музиката на Нашвил.

Франция е на второ място, но с доста по-малка сума от 66,8 млрд. долара годишно. Най-популярните дестинации са Париж, Бордо, ренесансовият град Лион, Марсилия, както и столицата на Френската Ривиера – Ница.

Испания е малко зад Франция, получавайки 65,1 млрд. долара от международен туризъм всяка година. Най-голямата страна на Пиринейския полуостров може да предложи много повече от просто пътувания до Ибица или тапас в Севиля. Архитектурата на Барселона е величествена, Мадрид е оживен, а има и много скрити културни скъпоценности за откриване, например мавританските паметници и замъци на юг.

Великобритания има много скрити съкровища и именно затова получава по 62,8 млрд. долара от туризъм годишно. Туристите могат да се насладят на скоч уискито на Шотландия или да се отдадат на Лондон. Природата на Уелс, римските басейни на Бат или пържените храни на Единбург – всички те са привлекателни за туристите. А и това все пак е домът на Beatles и Шекспир.

Китай изпреварва Германия с 1 млрд. долара и е петата най-посещавана страна в света с 56,9 млрд. долара от туризъм. Това може би е най-голямата изненада в списъка – хората знаят, че Китай е развиваща се страна с най-голямото население в света и втора по големина икономика, но не я познават като основна туристическа дестинация. Китай привлича милиони посетители годишно от съседни страни като Южна Корея, Япония, Виетнам, Малайзия и Монголия.

България също присъства в класацията, като годишно печели по 4,6 млрд. долара годишно. С това страната е сред лидерите в Източна Европа, но е доста по-назад от средното ниво от страните в Западна Европа.