След близо 20 годишно разследване в Калифорния бе разплетен случай със сериен убиец. Бившият механик и чистач Лони Франклин, на 63 години, беше осъден на смърт за 10 убийства. Присъдата обаче няма да бъде изпълнена, заради наложен мораториум.В биографията на Франклин е и опит за убийство на жена, която оцеля, след като е простреляна от него и изхвърлена от движеща се кола през 1988 г, предаде "Дейли Мейл". цитиран от БГНЕС.

От разследването на полицията става ясно, че мъжът всъщност е серийният убиец „Безмилостният спящ човек“ (Grim Sleeper). Прякорът идва от факта, че от 1988 г. до 2002 г. убийствата спират, затова полицията решава, че той е „заспал“.

В края на 80-те много от серийните убийци се насочват към наркозависими, това е периодът на т.нар. „кокаинова епидемия“. „Безмилостният спящ човек“ в този период си избира жени, пристрастени към наркотиците, или проститутки и след като ги убива, ги хвърля в контейнери или в някоя канавка.

Убийствата, извършени от него, не привличат почти никакво медийно внимание тогава. Полицията от своя страна прави тихо разследване. Едно от най-специфичните неща е, че убиецът избира само тъмнокожи жени, което на по-късен етап помага много при уличаването на Франклин.

При изследването на балистичните и генетичните доказателства става ясно, че убиецът е един, но разпознаването на ДНК е по-трудно. Най-накрая успяват да намерят сходно ДНК през 2010 г., но се оказва, че то не е на серийния убиец, а на негов роднина. След като от полицията проследяват Франклин до пицария през лятото на 2010, те взимат нахапано парче пица, което той оставя. От изследвания става ясно, че има стопроцентово съвпадение.

При претърсване на дома на мъжа в Лос Анджелис - именно в този район са намерени много от телата на жертвите, е открит 25-калибров пистолет, с който е убита и една от жертвите.

През май месец от полицията събират достатъчно доказателства, за да потвърдят, че Франклин е убиецът, а това са жертвите му – Дебра Джаксън (29), Хенриета Райт (35), Барбара Уейр (23), Бернита Спаркс (25), Мери Льов (26), Лахриса Джеферсън (22), Алиша Александър (18), Принцес Бертомиe (15), Валъри Маккавъри (35) и Джанесиа Питърс (25).

Повечето от жертвите са застреляни, а 15-годишната Бертомие е удушена. Някои от жените са изнасилени, преди да бъдат умъртвени.

Жената, която не успява да убие, свидетелства срещу Франклин по време на процеса. 

„Ти си същинско зло, ти си въплъщение на Сатаната.“, му каза тя на делото в сряда.

Повече от 15 човека, членове на семействата на жертвите, дадоха показания по време на заседанието в съда в Лос Анджелис вчера, 10 август.

Лони Франклин, облечен в оранжеви дрехи и с очила, стоеше на масата срещу тях, докато те изразяваха болката от загубата си. Франклин не мигна и не каза нито думичка, докато съдията по делото му четеше присъдата. По-рано обаче, той репликираше някои от изказванията в залата.

Мери Александър, чиято 18-годишна дъщеря е била убита от него, го накара да вдигне глава, да я погледне в очите и да й отговори защо го е извършил. Той я погледна и прошепна, че не го е направил. Сестрата на друга жертва пък му каза, че го разпознава. При това твърдение той се изнерви и започна да крещи, че това е една „тлъста“ лъжа.

Докато течеше делото съдия Кенеди се е опитвала да разбере какви са мотивите на серийния убиец, накрая тя каза, че няма значение защо, след като нищо не може да оправдае стореното от него.

В Калифорния не е изпълнявана смъртна присда от 2006 г., когато бе наложен мораториум върху смъртното наказание, заради начина, по който се извършва - с инжекция с отрова. Въпреки това има 746 осъдени на смърт, които чакат изпълнението на присъдата си. Серийният убиец Лони Франклин вече е един от тях.

Семействата на жертвите не могат да си върнат загубеното, но поне могат да бъдат спокойни, че виновникът е наказан и няма да убива повече. По думи на адвоката на Франклин е много по-вероятно той да умре от лошите условия в затвора, отколкото да дочака изпълнението на смъртната си присъда.