Цивилизацията на маите, историята и начинът им на живот продължават да будят сериозен интерес. Международен екип от археолози в Белиз откри една от най-големите царски гробници на маите, съобщават от Obekti.bg

В гробницата са открили тяло на мъж, кости от животни, остриета от обсидиан и йероглифни надписи, които дават нови сведения за легендарната Змийска династия.

Гробницата е открита в Шунантунич – древен град в Белиз, който някога е служил като церемониален център на маите. Тя се е намирала под стълбището на храма.

"Става ясно, че храмът е издигнат с основната цел да обгражда гробницата", обяснява ръководителят на екипа Джейми Оу.

Според Оу, тази архитектура е много рядка и не е типична за древните маи. 

Учените смятат, че гробницата е построена за мъж на възраст между 20 и 30 години, който вероятно бил важна фигура, въпреки че тепърва предстои да се открие повече информация за живота му.

Наред с останките му изследователите са открили кости на ягуар и елен, нефритени мъниста, 13 остриета от обсидиан и 36 керамични съда.

Всяко откриване на гробница е вълнуващо за археолозите, но този случай е особен, защото това е една от най-големите гробници на маите, откривани някога в Белиз, с размери 4,5 метра на 2,4 метра.

"Най-вълнуващото в откриването на тази гробница е, че тук са работили археолози още от 1890 година", казва Оу. 

Гробница е забележителна и с друго

Най-важната находка във вътрешността на гробницата вероятно са йероглифните надписи, свързани със Змийската династия – фамилия, която управлявала империята на маите преди около хиляда и триста години. Династията използвала главата на змия като свой символ.

Археолозите казват, че  йероглифите може да са свързани и с друг цар от династията. Неговото име  е Уашаклахуун Убаах К'Ан, който вероятно е управлявал в периода около 635 година от новата ера.

Учените предполагат, че е напълно възможно да е имало двама управляващи – вероятно братя, които са се съревновавали за престола.

"Това означава, че е имало двама претенденти за трона – и двамата с една и съща династична титла, която би трябвало да се чете като "Цар на мястото, където змиите са в изобилие", споделя Хелмке.

От тези надписи учените се надяват да получат повече информация за династията и да сглобят по-пълна картина, разказваща историята на царското семейство, което от своя страна ще хвърли още светлина върху причините за залеза на цялата цивилизация на маите.