Има преценка на службите, че Абдулах Бююк заплашва националната сигурност. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви. Мъжът, смятан за приближен на Фетулах Гюлен бе върнат в Турция вчера, защото не напуснал България до изтичане на разрешения му срок.

„Бююк влиза в България в началото на февруари с невалидни документи. Те са обявени за откраднати няколко месеца преди това. Следващите процедури са извеждане на лицето, защото то пребивава незаконно“, каза Бъчварова. „Българският съд е отказал екстрадирането му, защото не е имало доказателства за негово участие в тероризъм, пране на пари и други престъпления“, коментира тя отказът на съда за екстрадиция на Бююк.

„Той е подал документи за получаване на статут за бежанец преди обжалването на искането за екстрадиция. После сам се отказва от молбата си и от април досега е в България без валиден документ и без желание да уреди статута си. Поискал е политическо убежище, то е отказано“, поясни МВР шефката. 

От началото на годината сме върнали 30 души, които не са имали нито документи, нито молба за получаване на статут, каза Бъчварова. Не сме търгували това решение в замяна на това Турция да ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи при катастрофа край Драгоман, поясни тя. Заяви, че очаква гастарбайтерът скоро да бъде заловен.