Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави на САЩ ултиматум да изберат между страната му и Фетхуллах Гюлен, ислямския проповедник, когото южната ни съседка обвинява за опита за преврат на 15 юли, съобщи ТАСС. 

"Днес в България беше заловен още един техен (на мрежата на Гюлен, бел.ред.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция", каза снощи президентът пред множество хора, събрали се пред президентския дворец в Бештепе, съобщава сайтът "Хаберлер". Ердоган не спомена конкретно име, но вероятно визира турския гражданин Абдуллах Бююк, който вчера бе принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти на основания, че е просрочил законния срок за оставането му в България. 

"Рано или късно Америка ще трябва да предпочете. Или превратаджийската терористична ФЕТО (т.нар. Фетхуллахистка терористична организация, бел.ред.), или демократичната страна Турция. Тя е длъжна да направи този избор", заяви още Ердоган. Турция настоява САЩ да й предадат Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания. 

Проповедникът отрича каквато и да било връзка с опита за преврат. Вашингтон заяви, че ще го екстрадира само ако Турция предостави доказателства, че той е свързан с осуетения преврат.