Слънчево изригване през 1967 г., извело от строя американски военни радари, едва не довело да ядрена война, разкрива списанието на американския геофизически съюз Space Weather.

На 23 май 1967 година американски военни загубили връзка с радарите в северното полукълбо, които следели за приближаването на съветски ракети. Всяка една така срещу тези радари се възприемала като акт на агресия.

ВВС на САЩ заподозряли СССР във враждебни действия и започнали да подготвят за излитане самолети с ядрени боеприпаси. Допълнителни сили също били приведени в състояние на бойна готовност.

За щастие, военните метеоролози навреме предали информацията за започналата геомагнитна буря, която може да изведе от строя радиолокационното оборудване. Именно това позволило да бъде предотвратен конфликт, който можеше да доведе до глобална катастрофа, смятат авторите на публикацията.

Самата геомагнитна буря започнала 40 часа след изригването на Слънцето, а от строя излязли радарите в Аляска, Гренландия и Великобритания. Последствията пък от бурята продължили цяла седмица.

Подробности от случая бяха разказани от офицери в оставка на ВВС на САЩ.