"Обвиненията срещу лекари са неоснователни", каза Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

По думите му само Пенка Георгиева вижда проблем, защото никой не е видял брошури или документи, които да обвиняват лекари, замесени в добилата популярност вече схема за изписване на определи лекарства, срещу което медици биват награждавани с екскурзии.

"Всичко е: Една жена каза. А и тук става дума, че се заменя едно и също лекарство като съдържание с друго. Не виждам с какво това застрашава живота на пациента", уточни д-р Киров.

Според него не е етично смяната на лекарствата да бъде мотив за схема, защото от това не следва нищо.

"Това са неоснователни обвинения", категоричен бе гостът.

Според него е некоректно да шпионираш своя лекар, като правиш драма срещу него.

“Щом тази брошура е била в кабинета му, значи той няма от какво да се притеснява. Тук драма няма. Но нека всеки да си знае мястото", настоя председателят на сдружението.

Той бе категоричен, че лекарите са тези, които дават диагнозата, какъв трябва да бъде подходът, как трябва да се лекува и с какво, в полза на своя пациент.

"Тези, които могат да контролират и да преценяват действията на лекаря, могат да бъдат само лица със съответната компетентност - същата или по-висока, тоест лекари", обясни гостът.

Д-р Киров смята, че Пенка Георгиева в момента изпълнява ролята на пешка и даде за пример случая, когато имаше дебат да се прехвърля възможността аптекарите да определят с какво лекарство да се лекува, а не лекарите. Това не се случи. Само, че там става дума наистина за пари, уточни гостът.

Той бе категоричен, че не може да се търси в лекарите причина и вина. Тя трябва да бъде потърсена в тези фирми, защото това е нелоялна конкуренция.

"Лекарят прави нещо в полза на пациентите, той поставя диагнозата и назначава лечението. Това, че сменя лекарствата с други такива, няма вреда за пациента", заключи д-р Киров.