Всеки понеделник кабинетите на министър-председателя, на тримата вицепремиери и на секретарките им са аранжирани с нови цветя. Това става ясно от обществената поръчка, която Администрацията на Министерския съвет е обявила за избор на фирма за осигуряване на цветарски и градинарски дейности.

Услугата излиза на данъкоплатците до 70 000 лв. годишно, без ДДС, предаде БГНЕС. В тази цена влиза и аранжировката на заседателната зала на правителството, което се събира всяка сряда, както и ред други дейности, което изисква осигуряването на поне двама души на пълен работен ден.

Освен свежи и красиви букети, които да разкрасяват кабинетите на Борисов, Бъчварова, Дончев и Кунева, наетата фирма ще трябва да осигурява аранжирането с цветя и на официални събития, които се провеждат в сградата на правителството, както и в Резиденция “Бояна” за срок от 12 месеца. Свежи букети веднъж седмично се полагат и за директорите на дирекции на МС.

От документацията става ясно още, че цветарят трябва да има капацитет да осигури до 30 различни вида рози и едва два вида гербери. Сред останалите цветя, които ще красят кабинетите на властта ще са лилиум, лалета, фрезия, карамфили, нарцис или общо 96 вида цветя, сред които и много, които и Папрат от Коста Рика. От кандидатите се изискват да предложат оферти за букети, които да са направени от три до девет броя цветя.

Фирмата, която ще спечели конкурса, ще трябва да осигури освен цветар и поне един градинар, който да извършва текущата поддръжка на Градината на МС, която е с обща площ 1,5 декара. В пролетно-летния сезон тревата трябва да се коси веднъж седмично, а два пъти в годината трябва да се извършва резитба на храстите. Градинарят на МС ще се грижи и за текущото поливане, торене, почистване и на трайните растения, които са разположени в коридорите, кабинетите и заседателните зали на “Дондуков” 1.

Изборът на изпълнител ще стане на основание – предложена най-ниска цена.