Лятната почивка на морето може да е не само приятна, но и полезна за цялото тяло. Уникалният състав на морската вода помага за поддържане на цялостното здраве, включително на кожата и косата. Благоприятен ефект върху дейността на организма оказват минералните соли, олигоелементи, кислород и др. 

Солите и олигоелементите в морската вода се попиват от порите на кожата и я реминерализират. Процесът има ползи за балансирането на физиоличните процеси в кожата. 
 
Когато се къпем в морето, в епидермиса проникват електролити, които благоприятстват ускоряването на обмяната на веществата и функционалното състояние на клетките. 
 
Морската вода се попива от кожата най-ефикасно през потните жлези след прекратяване отделянето на пот. Затова, преди бяна с морска вода се препоръчва прекарването на известно време в сауна. Така могат да се поемат около 10 мл вода от кожата. 

Съдържанието на магнезий допринася за удължаване периода на жизненост на клетките. Полезен е за забавяне на процесите на стареене на кожата, също както и цинкът. Той предпазва и от развитие на себорея и пърхот. 
 
Натрият нормализира кисело-алкалния и воден баланс на кожата. Желязото пък има роля за производството на меланин и доставката на кислород в кожата.
 
Смята се, че калият има ползи за образуването на нови здрави клетки. А калцият подпомага възстановителните процеси на кожата и намалява риска от инфекции. 

Съдържанието на сярата защитава кожата от възпалителни заболявания, а силицият укрепва капилярите и стимулира растежа на косата. 
 
Фосфорът е важен за здравето на ноктите, косата и зъбите. Необходим е и за поддържането на алкално-киселинното равновесие.
 
Престоят в морската вода има положителен ефект и за дейността на вътрешните органи, за понижаване хипертонуса на мускулите и за нормализиране на метаболитните процеси. 
 
Налягането на водата подобрява кръвоснабдяването на сърдечносъдовата система.