Обвиненият за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк днес бе предаден на властите в Турция, предаде кореспондентът на БГНЕС.

За предаването на турските власти на бизнесмена, свързан с Гюлен съобщават и няколко турски медии с кратко съобщение, което не съдържа подробности. Става ясно само, че екстрадицията на Бююк е направена на ГКПП Капитан Андреево – Капъ куле днес.

Абдуллах Бююк е известен като финансист на организацията на Гюлен. Вестник "Стар“ уточнява, че българските сили за сигурност са го предали на турските гранични власти при Капъ куле, след което той е отведен в дирекцията на полицията в Одрин.

След неуспешния опит за преврат в Турция започна мащабно прочистване от гюленистите, пуснали корени във всички възможни сектори, десетки хиляди са задържани под стража. Абдуллах Бююк се укриваше в България от септември м.г., поиска политическо убежище у нас, но след последното настояване на Анкара то му е отказано и днес вече е на турска територия, където ще бъде съден. Външният министър Мевлют Чавушоглу по-рано днес анонсира, че екстрадицията на „предателя“ предстои, без да уточни кога.