Робел Кирос Хабте е етиопски състезател по плуване, който вчера участва на олимпийски игри за първи път в своята кариера. Той направи фурор в дисциплината 100 м свободен стил, но не с перфектен резултат и поставяне на нов рекорд, а тъкмо обратното. 

80-килограмовият плувец е единственият от 59-те участници, който завърши с време над 1 минута и цели 17 секунди след победителя в състезанието - австралиеца Кайл Чалмърс(47.90 сек.).

Единствените останали съперници на Хабте - Тибо Абани Дано (Кот д'Ивоар) и Джони Перез Урена (Доминиканска република) също имаха време за кратка почивка от 12 сек., докато изчакат съперника им да финишира.

Етиопците са известни с титлите си в маратона и бягането. Състезателят отговаря защо е избрал плуването за свое призвание:

"Много съм щастлив, защото това е първото ми състезание на олимпийски игри.Благодарен съм на Бог", каза Хабте, цитиран от "Ройтерс".

"Исках да направя нещо за страната си и затова избрах плуването. Събуждам се всеки ден в Етиопия и виждам спортистите - до един състезатели по бягане. Но аз не исках да бягам, аз исках да бъда плувец", завърши 24-годишният олимпиец.

Приятно закръгленият етиопец си спечели хиляди последователи и се нареди до най-известните спортисти в социалните мрежи. Той се сдоби дори с фен страница във "Фейсбук". Може би вече е пряк конкурент и на абсолютния рекордьор по златни медали Майкъл Фелпс.

След изявите си вчера, Хабте веднага бе сравнен със състезателят от Екваториална Гвинея - Ерик Мусабани. На игрите в Сидни през 2000 г. той завърши 100 м свободен стил с време от 1 минута и 52 секунди. С почти 50 секунди повече от етиопеца.