Румънският прокурор от Управлението за борба с организираната престъпност и тероризма Даниел Хородничану съобщи, че са установени конкретните лица и оръжието, показани в репортаж на британския телевизионен канал „Sky News” за нелегалната търговия с украинско оръжие през Румъния към Западна Европа, съобщи агенция Аджерпрес.

В седем къщи в Търгу-Муреш и Бистрица-Несеуд се извършват обиски в рамките на наказателното дело, образувано във връзка с репортажа на „Sky News”.

„В момента се правят обиски с окръзите Муреш и Бистрица, съобщи Хородничану. „Установени са хората (участващи в репортажа) с маски и другите лица, които са им помагали. Намерено и конфискувано е и оръжие. Намерен е и автомобил. Следствените действия на терен продължават”.

Източник от органите на реда каза, че задържан посредникът, организирал срещата между британските журналисти и предполагаемите румънски търговци на оръжие, който вече е дал показания и е направил признания.

По предварителна информация, показаното в репортажа на „Sky News” оръжие е било на един от мъжете, който имал разрешително за ловно оръжие. Репортажът бил „изфабрикуван” от британски журналисти, които предварително написали сценария с репликите на „актьорите” и им платили за участието, съобщава Аджерпрес.

В телевизионния репортаж се твърди, че от Украйна в Румъния се доставя оръжие, което след това се препродава в Западна Европа и попада в ръцете на криминални структури и терористи.