Ново лекарство срещу астма може радикално да промени борбата със заболяването, съобщава Independent.

Според Астма асоциацията в Обединеното кралство (Asthma UK), всеки ден, трима души умират от болестта. Проучванията показват, че двама от тях биха могли да оцелеят чрез новия метод за лечение. Учени от Университета в Лестър, Великобритания, са разработили лекарството Февипипрант (Fevipiprant, QAW039), което доказано намалява симптомите на астма, подобрява белодробната функция, намалява възпалението на белите дробове у пациентите.

В проучване, публикувано в изданието "The Lancet Respiratory Medicine", са участвали 61 доброволци, като на половината от тях е давано от новото лекарство, а на другата половина - плацебо. След 12 седмици на лечение с Февипипрант, нивата на еозинофили в слюнката на пациентите (основен показател за възпаление при астма) драстично са намалели от около 5% до към 1%, като при напълно здрави хора. 

След завършване на лечението с Февипипрант обаче, заболяването се завръща, но ръководителят на изследването професор Крис Брайтлинг е оптимист, че "това ново лекарство може да промени играта при бъдещото лечение на астма". "Необходими са още изследвания и ние сме още далеч от реалността да създадем едно хапче за лечение на астма, което да се продава в аптеките, но това е едно вълнуващо развитие", споделя и д-р Саманта Уокър.