Германски учени откриха изненадващ факт за човешката микробиология: в носовете на около 9% от чевечеството живее антибиотична молекула, която успешно неутрализира една от най-агресивните и нелечими бактерии - метицилин-резистентния стафилокок (МРС), съобщава ДПА, цитирана от "Дневник". 

Учените от Университета в Тюбинген се натъкнали на откритието докато правили общи проучвания на микрофлората на човешкия нос. Новият вид антибиотик е наречен лугдунин (lugdunin) и е открит при малка част от изследваните хора, но все пак наличието му е категорично потвърдено. Още по-голяма изненада било откритието, че човешкият антибиотик действа срещу метицилин-резистентни стафилококи - бактерии, които почти не могат да бъдат унищожени с антибиотиците на пазара в момента.

МРС причинява инфекция с гнойни абсцеси по кожата, която ако се допусне в кръвта може да разяде и костите. Най-често се прихваща в болниците, уточняват от Тюбингенския университет. Засега молекулата лугдунин е изпробвана само върху мишки, заразени с агресивните стафилококи. Оказало се, че тя действа и в дълбочина, а не само на повърхността на раните, което дава надежда за ново ефективно лекарство, каквото досега не е разработено срещу тези зарази. Това е и надежда за пробив в борбата за нови видове антибиотици, които да победят мутиралите резистентни бактерии, казват учените.

Идеята антибиотик да се култивира у хора досега не е хрумвала на никого, хвалят се от Тюбинген. Обикновено той се отглежда в почвени бактерии и гъбички. 

Учените вече преговарят с фармацевтични комапнии за продължаване на проучването, но прогнозата е, че ще минат десетилетия преди подобно лекарство да се появи на пазара, защото са необходими много и продължителни тестове за ефектите му.