Родените сега деца ще живеят до 150-годишна възраст, прогнозира професорът по биология от Университета в Льовен, Белгия, Лилиан Шофс.

Тя прави заключението въз основа на анализ на демографски данни. Подобряването на стандарта на живота позволи в рамките на последните 130 г. средната продължителност на живота в Европа да се удвои от 40 на 80 години.

"Науката напредва толкова бързо, че тази възраст само ще се увеличава", казва Шофс пред белгийския ежедневник "Де Морхен".

 Не всички, но някои хора, които се раждат днес, ще могат да доживяват до 150 г., убедена е тя.

Не всички обаче са съгласни с оптимизма на професорката. Според холандската статистическа агенция в бъдеще продължителността на живота няма да нараства толкова бързо. Сегашните процеси според тях се дължат на дейности, започнали отдавна, които дават резултат. 

Като фактори за удължаването на живота се посочват откриването на ваксини срещу различни заболявания, намаляването на детската смъртност и здравословното хранене с консумацията на повече плодове и зеленчуци.
 
Професор Шофс смята още, че предстои изобретяването на препарати, които ще удължат периода, в който хората ще преживяват в добро здраве, преди да бъдат засегнати от хронични заболявания - най-честата причина за смърт. Тя цитира експерименти върху червеи, при които животът в здраве се е увеличил с 30% след третиране с метформин. Подобни изследвания върху хора сега започват в САЩ.

Брус Попе, генетик от Университетската болница в белгийския град Гент, смята, че предричането на бъдещето няма научни основания. Според него човешкият организъм е по-сложен и не реагира според логиката. Дори медицината да успее да се пребори със заболявания като рака или диабета, няма гаранция, че на тяхно място няма да се появят други, също толкова смъртоносни, смята Попе.