"Българки, внасям българки, румънки, внасям румънки" – това пее 30-годишният гръцки рапър Тус в ново парче, което възмути социалните медии и някои гръцки институции, пише вестник "Катимерини".

Песента е изпълнена с цинизми за жените, наричани в текста "бели робини". В продължение на три минути слушателят научава за удобния живот на трафикант на хора, когото момичета от България и Румъния наричали "бос", а негови приятели го боготворели за това, че им "доставял" жени. Последните кадри на песента показват как Тус носи кашони и пита "Донесъл съм рускини, къде да ги сложа?"

Истинското име на 30-годишния рапър е Христос Тусис, а аудиторията му е съставена от юноши и хора на възраст до 30 години. Феновете му във "Фейсбук" са близо 400 хил.

Гръцкият Генерален секретариат за равенство между половете призова компаниите, занимаващи се с разпространението и рекламата на песента, да я оттеглят.

Институцията се аргументира, че в парчето незаконният трафик на хора се представя като нормално поведение, с помощта на което могат да се правят много пари. Секретариатът е правителствена агенция, която отговаря за прилагането на държавните програми за постигане на равенство между мъжете и жените.

"Ако една част от българките наистина "мачкат чаршафи", както се пее в песента, в пъти по-голям процент от тези българки в Гърция ги гладят. Те работят в семейства, достойно, където са уважавани и ценени, но за съжаление тази малка капка трови цялото общество и името, което имаме в Гърция", коментира коресподентът на "Нова телевизия" в Гърция Бойка Атанасова.

България е на 32-ро място в света (от 167 държави) и на 5-о в Европа по процент (0.404%) от населението, живеещо в условия на съвременно робство според ново изследване на австралийската неправителствена организация Walk Free Foundation за Световния индекс на робството за 2016 г.

Класирането ни е сигнал за влошаване на ситуацията с жертвите на този феномен у нас, тъй като при предишния доклад (от 2014 г.) България е била на 73-то място в света. Днес в условията на съвременно робство у нас живеят 29 000 души (при 28 000 през 2014 г).

65% от жертвите на трафик на хора в ЕС идват главно от Източна Европа, а именно Румъния, България, Литва и Словакия. 80% от жертвите в Европа са жени.