Хенри Кисинджър е възпрепятствал усилията на САЩ за прекратяване на масовите убийства в Аржентина в периода 1976-1983 г., когато страната беше управлявана от военна хунта, стана ясно от разсекретени документи от онова време. Кисинджър адмирарал военните ръководители на латионаемиракнската държава за „унищожаването“ на тероризма, съобщи в. „Гардиън“.

Документите разкриват как близките отношения между Кисинджър и военната върхушка в Аржентина попречили на усилията на Джими Картър да повлияе на режима по време на президентството си в периода 1977-81 г. Служители на администрацията на Картър били вбесени от присъствието на Кисинджър на световната купа през 1978 г. като личен гост на диктатора Хорхе Видела, генералът, който ръководеше изчезването на 30 000 противници на военния режим.

По времето, Кисинджър вече не беше в кабинета, след като Картър победи Джералд Форд в президентските избори през 1976 г., но документите разкриват, че американските дипломати се опасявали, че неговите хвалби за действията в Аржентина ще насърчат по-нататъшни кръвопролития.

По време на работата си като държавен секретар Кисинджър окуражавал аржентинската военна хунта да „изкорени“ тероризма. За разлика от него Картър и Збигнев Бжежински, неговият съветник за националната сигурност, направиха правата на човека крайъгълен камък на външната политика на САЩ и са оказвали натиск върху военния режим в Аржентина чрез задържане заеми и на продажби на военно оборудване.

От сега разсекретените документи става ясно как по време на визитата си през 1978 г. Кисинджър възхвалявал Видела и други длъжностни лица за техните методи. "Неговите хвалби за аржентинското правителство в кампанията им срещу тероризма е музиката, която аржентинското правителство е копнеело да чуе", се казва в един от документите.

Друга дипломатическа грама описва как, по време на обяд с Видела, "Кисинджър аплодира усилията на Аржентина в борбата срещу тероризма" и се оплакал, че "за жалост много американци смятат, че Аржентина е слаба ракия. Той каза, че това показва, че американците не са наясно с аржентинската история, нито с нейната борба срещу тероризма."

По време на неофициална среща с Аржентинския съвет за международни отношения (CARI),група от консервативни и много влиятелни аржентински дипломати, Кисинджър отишъл още по-далече, заявявайки, че „според неговото мнение правителството на Аржентина е свършило отлична работа за унищожаването на терористичните сили“. Американският посланик в Аржентина Раул Кастро бил потресен от поведението на Кисинджър. „Моята единствена грижа е, че повтаряните адмирации на кисинджър за случващото се в Аржентина по унищожаването на тероризма... може да са стигнали доста навътре в главите на домакините му“, гласи съдържанието на друга дълга шифрограма. „Има известна опасност аржентинците да използват хвалебствените изказвания на Кисинджър като оправдание за втвърдяване на позициите си по правата на човека."