Нашумялата игра Pokemon Go има благоприятен ефект върху здравето на играчите, тъй като стимулира движението, се казва в статия на Британския медицински журнал, цитирана от в. „Гардиън“.

Играта не е маркирана като здравно мобилно приложение, но въпреки това се смята за полезна, тъй като играчите вървят много, за да „ловят“ покемони. Според автора на статията д-р Маргарет Маккартни приложението е превърнало улиците на Великобритания в площадка за игра.

Тя дава за пример един от играчите на Pokemon Go, който е извървял 225 км от пускането му в страната и така е отслабнал с 12,7 кг., само докато събира покемони.

По думите на д-р Маккартни приложението би могло да помогне за превенция на затлъстяването и диабета тип 2. Въпреки това тя отбелязва, че тези заключения все още не са на базата на научни изследвания.

В своята статия авторката посочва още, че независимо от ползите на приложението, то трябва да бъде направено по-безопасно за играчите, давайки пример с хора, които са били спасявани от пещери или от морета, опитвайки се да „заловят“ покемон.

„Pokemon Go може и трябва да бъде направена по-безопасна. Както повечето неща, играта има своите ползи и рискове... Повечето приложения за здравословен живот, които повишават физическата активност, обикновено са насочени към потребители, които искат да бъдат по-здрави. Pokemon Go не е маркиран като здравно приложение, но играчите в крайна сметка вървят доста пеша“, посочва тя.