Прокуратурата е образувала досъдебно производство за финансирането на партията на Николай Бареков "България без цензура", както и за събраните от нея дарения по време на изборите за евродепутати, съобщи "Капитал". Отговорът е получен след запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

От държавното обвинение не са уточнили за кое точно престъпление се води разследването, нито от коя структура на прокуратурата. Срещу партията на Николай Бареков започнаха проверки - за произхода на финансирането по сигнала на "Протестна мрежа" от началото на 2014 година срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Малко след това покрай изборите за евродепутати по Би Ти Ви и "Нова тв" се появиха репортажи за хора, които са били включени в списъците с дарители на партията, без да знаят за това.

В сигнала на "Протестна мрежа" се посочваше, че разходите на движението на Бареков значително надвишават първоначално публично декларираното от бившия тв водещ, че финансира кампанията с "лични средства", надвишил е законовия максимум за дарение от 10 хил. лв. от физическо лице, а общо коалицията от партии около нея на изборите за Европейски парламент е надвишила законоустановения таван от 2 млн. лв. при провеждане на кампанията.

На проведените през май 2014 г. избори за Европейски парламент коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Движение Гергьовден" спечели 2 мандата, като евродепутати станаха Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

През есента на 2014 г. НАП състави акт на Бареков за 50 хил. лв., който впоследствие беше потвърден от съда на първа инстанция през февруари 2016 г. Проверката установи, че евродепутатът не е плащал данъци в периода 2008 – 2012 г.