За смъртен случай на границата с Турция съобщи на сайта си германската правозащитна неправителствена организация - Border Monitoring Bulgaria (BMB).

Случаят е от края на миналия месец, когато в близост до граничната линия, но от турска страна, е намерен трупът на 28-годишния Реза Хасани от Иран, който е бил в неизвестност от 18 дни.

Информацията е потвърдена от няколко турски сайта пред "Сега", включително и от Анадолската информационна агенция.

Според местната полиция трупът е намерен в гориста местност край турския град Къркларели. Градът, чието старо име е Лозенград, се намира в западното подножие на Странджа, близо до границата с България.

След направената аутопсия е установено, че Хасани не е ял пет дни и е умрял от глад, съобщиха турските медии.

Неправителствената организация обаче цитира свои източници, според които иранецът е бит на границата с България и заедно с негов приятел е бил върнат на турска територия. След изтласкването обратно Хасани не е могъл да се движи и е бил без телефон и храна, което е довело до смъртта му.

От българската Гранична полиция заявиха, че няма да коментират случая, защото нямали официална информация от Турция. Не е ясно кой е изтласкал азиатеца - полицаи или доброволци, които патрулират незаконно.