Следващия вторник лидерите на партиите в Реформаторския блок (РБ) ще имат среща-изслушване с номинираните за кандидат-президенти. "Те ще имат възможност да кажат какво е важно за България, според тях", каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ). До една седмица ще бъде готово социологическото проучване, поръчано от "реформаторите", както и ще има резултат от допитванията до активистите на партиите. Зеленогорски уточни, че резултатите от социологическото проучване ще са важни. В тях имало и детайлни въпроси за потенциала на РБ и за това, какво искат хората. Мерят се и рейтингите на всички седем номинирани до сега. Надявам се към 20-25 да имаме решение за кандидатурата, заключи Зеленогорски.

Реформаторския блок има решение да издигне собствена кандидатура за президентските избори, декларира Зеленогорски в коментар на думите на военния министър Николай Ненчев, който заяви на влизане на срещата на РБ, в централата на СДС, че все повече партии узрявали за идеята за общ кандидат с ГЕРБ. Това е легитимно взетото решение и ние вървим по този път, добави Зеленогорски.

Ние представяме позицията на управителния съвет на БЗНС от средата на юли, каза Ненчев след сбирката на РБ. Той уточни, че партията му ще застане зад единен кандидат на Реформаторския блок, ако партиите в него се споразумеят. Мисля, че има време за споразумение с ГЕРБ, каза още Ненчев.

Досега от РБ имат седем кандидатури за президент. Това са бившият председател на Народното събрание от НДСВ Огнян Герджиков. Той беше предложен от бившия си съпартиец Борислав Великов, който номинира и бившия шеф на разузнаването и ген. Димо Гяуров. Корман Исмаилов, издигнат от партията си НПС, ген. Съби Събев - от БЗНС, Велислав Минеков - от интелектуалци, подкрепен от ДБГ, Трайчо Трайков и Гроздан Караджов - от Гражданския съвет на РБ.

Според неофициална информация ГЕРБ и РБ обсъждат съвместно участие на президентските избори с идеята ГЕРБ да излъчат кандидата за президент, а РБ – за вицепрезидент.