Турция е изразила готовност да осигури доставките на руски природен газ за Европа през газопровода „Турски поток“. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция със своя руски колега и домакин Владимир Путин.

„Проектът „Турски поток“ също ще бъде осъществен. Заедно с нашите заинтересовани министерства и ведомства ще предприемем необходимите стъпки, за да осигурим доставките на руски природен газ за Европа по този газопровод“, подчерта Ердоган.

Турция възнамерява да предостави статут на „стратегическа инвестиция“ на проекта за АЕЦ „Аккую“. „Готови сме да предоставим статут на стратегическа инвестиция на проекта „Аккую“. По този въпрос сме постигнали договорка“, каза турският президент.

Турската страна е взела определени политически решения за продължаването на работата по строителството на АЕЦ „Аккую“ и газопровода „Турски поток“, заяви на свой ред руският президент Владимир Путин.

Той отбеляза, че на днешната среща са се обсъждали големите проекти в енергийната област, продължаването на работата върху тях ще „изисква и конкретни политически решения“

„Впрочем, ще отбележа, че определени решения, за които ние говорихме по-рано, вече са взети от турската страна по редица големи проекти – например, строителството на ядрената електроцентрала „Аккую“ и газопроводната система „Турски поток“, каза стопанинът на Кремъл.

Русия знае за готовността на България да се възобнови проекта за газопровод "Южен поток", но са необходими железобетонни юридически гаранции. Това заяви руският президент Владимир Путин.