БСП не може да номинира Мая Манолова за кандидат за президент, тъй като тя не отговаря на изискванията на закона. Това се казва в прессъобщение на партията, разпратено до медиите току-що.В него се цитира чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, според които тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Този пост е надпартиен и деполитизиран.

Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост, пише в съобщението на БСП. Поради законови пречки не може да бъде номиниран и ген. Румен Радев, защото той все още не е освободен от поста си командир на ВВС, въпреки че е подал оставка. Това е причината Изпълнителното бюро на партията да отмени заседанието на Националния съвет, което трябваше да се проведе в края на седмицата. Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение за отлагане на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент.

Причината е, че двама от кандидатите, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, към момента не отговарят на изискванията на закона. Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им.