Делото по аферата "Яневагейт" бе спряно преди две седмици, тъй като разследващите не са могли да намерят неизвестния "шпионин", записал разговорите между съдийките Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Другата причина за спирането се оказа главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който не е бил открит, за да даде показания, научи Mediapool.

Във вторник (9 август) Чобанов най-накрая е бил открит по телефона и се е явил пред разследващите. Пред Mediapool той разказа, че с неговото явяване едната причина за спиране на делото е отпаднала. Остава да се открие кой е направил незаконните записи. В материалите, които са му връчени да прочете, никъде не се споменавало за разследване за търговия с влияние или за извършени престъпления срещу правосъдието.

Интересни са и темповете, с които е водено делото. Първите записи по "Яневагейт" изтекоха в "Биволъ" в края на октомври миналата година. Малко по-късно прокуратурата образува и делото за незаконно подслушване. Разследващите са започнали да търсят Атанас Чобанов за показания едва в началото на юни тази година – 8 месеца по-късно. Те са го намерили два месеца след това – в средата на август.

Решението за спиране на делото бе взето от наблюдаващия прокурор Димитър Петров отспециализираното звено "Антикорупция" . Той не е обяснил публично защо е спрял разследването, което се водеше само за незаконно подслушване, извършено от "неизвестен извършител". Делото никога не е било водено за търговия с влияние, въпреки темата на разговорите.

Сега прокурор Петров е връчил на МВР задачата да се открие кой е направил записите. Докато "шионинът" не бъде открит, делото може и да не бъде възобновено.

Делото "Яневагейт" е един от казусите, който се следи много изкъсо от Европейската комисия. В края на ноември миналата година (в отговор на запитване на Mediapool) говорител на ЕК обяви, че "независима проверка (на "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Главният прокурор Сотир Цацаров остана на поста си, въпреки че името му бе замесено в записите.

"Важно е тези разследвания да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях. Без никакво съмнение всяка информация, която предполага, че тази независимост е застрашена, чрез търговия с влияние или по друг начин, трябва да бъде проверена незабавно и докрай", се казваше тогава в позицията на Брюксел.

Близо година по-късно се разбра колко "бързо" работи прокуратурата. Нужни са били осем месеца, за да се започнат опитите за призоваване на един от свидетелите.

Няма и помен от разследване за търговия с влияние

Делян Пеевски засега остава единственият, който публично е осветен като разпитан. Но той далеч не бе единственият засегнат от скандала.

От изтеклите в сайт "Биволъ" записи на разговори се чува как Владимира Янева обяснява на Ченалова, че премиерът Бойко Борисов наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува, че Янева е пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов, се разбира от записите. Целта му била да й каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите.

В крайна сметка в сагата е намесен и шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се бил видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

От шестия запис по "Яневагейт" се разбира, че Цацаров е подготвял лобито си във ВСС за отстраняването на Владимира Янева. В аферата не става дума само за лобиране по върховете на властта, но и за подслушване на чужди посолства.

Цялата тази афера не впечатли нито премиера Бойко Борисов, нито главния прокурор. Първият обясни, че става дума за "две каки", които си говорят, а Сотир Цацаров отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей".