Незабавно прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция в ЕС, това настоя Майкъл Ааструп Йенсен от управляващата в Дания Либерална партия.

Говорителят по външната политика на партията Йенсен подчерта, че тази мярка е крайно наложителна, тъй като Турция се бори за безвизов режим за гражданите си като се възползва от споразумението за бежанците, но веднага след опита за преврат е извела в дневния ред на обществото дебата за връщането на смъртната присъда.

„Кандидат-членката на ЕС прескочи червената линия, президентът й Реджеп Ердоган предприе серия от антидемократични инициативи и подкрепя връщането на екзекуциите. Това определено налага спирането на преговорите за присъединяването й в ЕС. Необходимо е не само спиране, но и изваждането на Турция от листата на възможните страни-членки“, заяви Йенсен, цитиран от турската секция на агенция „Спутник“. През последните дни той е поредният европейски глас, който се противопоставя на евентуалното влизане на Турция в ЕС след Австрия и Швеция.

В началото на август външният министър на Австрия Себастиян Курц призова за незабавно прекратяване на преговорите за присъединяването на страната в ЕС и препоръча на властите да смекчат тона и репресивните действия. Австрийският канцлер Кристиян Керн заяви, че ще инициира дискусия сред европейските лидери заради пробойни в демокрацията и икономиката в страната. На тези призиви турският външен министър мевлют Чавушоглу отвърна с остри нападки и обяви Австрия за столица на радикалния расизъм. Шведският премиер Стефан Льовфен обвини властите в Турция в грубо погазване на човешките права и международното законодателство, и подчерта, че страната върви по крайно погрешен път след неуспешния опит за преврат.