Съобщения за над 15 опита за телефонни измами в рамките на час и половина са получени в дежурната част в ОДМВР - Шумен.

Атаките са чрез стационарни телефони в Шумен. Граждани съобщават, че получават обаждания от хора, които се представят за полицаи и им съобщават, че полицията е организирала акция за залавяне на телефонни измамници. Молят гражданите да им съдействат и ако получат обаждане от хора, които искат пари по телефона да ги хвърлят през терасите, за да могат да бъдат заловени измамниците.

Всички, които са се обадили до момента, са получили информация да не предоставят никакви пари по никакъв повод на непознати хора.

От полицията в Шумен обаче уточняват, че нямат практика да искат пари от граждани и призовават хората да не се подлъгват на измамниците. Това включва и да не предоставят лични данни и в никакъв случай да не дават парична сума на непознати хора, мислейки си, че така оказват съдействие на полицията.

Именно така обаче действат измамниците. По телефона обясняват, че са засекли телефонни измамници и настояват за съдействие. Призовават хората да съдействат на полицията и да предадат на ало измамниците исканата сума, като обещават, че те ще бъдат наблизо и ще ги задържат. Апашите убеждават хората да се обадят на несъществуващ телефон с номер 054 166, за да са сигурни, че говорят с полицай. Не прекъсват разговора и когато хората избират този номер отново говорят с измамници.

От полицията уточняват: телефонът, с който може да се свържем с тях е 112. Ако имате съмнения, че се опитват да ви измамят, се обадете за съвет на дежурните в полицията - телефоните са 054 877 221 и 054 854 510.

Три от обажданията са били за изгодна сделка с климатици, пострадал болен при взрив, както и от мним лекар, който поискал да поставя златен пирон на мъж, който имал нужда от спешна операция.

ОДМВР - Шумен призовава гражданите при съмнителни разговори веднага да подадат сигнал на телефон 112. Всички, които имат възрастни родители и роднини да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон.