Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнования на близките и семейството на големия български актьор Никола Анастасов, който си отиде тази нощ на 84-годишна възраст.

В съболезнованията на министър Рашидов към близките на един от най-популярните и талантливи български актьори се казва:

„С огромна болка научих за кончината на един от най-обичаните от поколения зрители български актьори – Никола Анастасов. Разбира се, всяка смърт е ненавременна, но това в пълна сила важи за неговата, защото той имаше още много какво да ни каже, да ни даде със запомнящите си роли, да сподели и своя огромен професионален опит и талант с младите си колеги. За Никола Анастасов театърът обаче бе не само живот, но и мисия. Театралната му енергия и любов нямаха граници, на сцената той винаги се раздаваше докрай, без остатък. Но същевременно всички ще го запомним и с великолепните му изяви в киното, като филмите с неговото участие отдавна са заели достойното си място в „Златния фонд” на Българското кино.

Даваме си сметка, че българската култура претърпя днес поредната тежка загуба. Изгубихме не само голям, легендарен актьор – един от основателите на Държавния сатиричен театър, но и прекрасен, много чувствителен, фин и деликатен човек. Разбира се, ще ни липсва много и неговата усмивка. А както си спомняме, навремето още самият Георги Калоянчев нарече Никола Анастасов „Усмивката на Сатиричния театър”.

Поклон пред светлата му памет!”, пише Рашидов в съболезнователното си писмо.