Преди полет пътниците винаги биват надлежно инструктирани да изключат електронните си устройства при излитане и кацане, но защо?

Митът, че мобилните телефони влияят на електрониката на самолета не е верен, заявява професор Андреас Щромайер от университета в Щутгарт, цитиран от ДПА. Така че, не е нужно да чувствате толкова зле, ако все пак не сте изключили телефона си.

Има обаче друга причина за забраната за телефони. Смартфоните непрекъснато търсят сигнали и пречат на радиото в пилотската кабина, обяснява Щрохмайер. Това означава, че пилотът чува непрекъснато пращене в ухото си, допълва той. В най-лошия случай пилотът няма да може да чуе нещо важно по радиото.

Авиокомпаниите имат различна оценка за това точно колко влияят смартфоните на радиото, но повечето залагат на сигурно и настояват устройствата да бъдат изключени при излитане и кацане. Експертите казват, че е достатъчно да превключите телефоните си на самолетен режим, което някои компании вече разрешават.

Ако авиокомпаниите настояват да изключите устройствата си напълно, това вероятно е така защото им е по-лесно за проверка, отбелязва Щрохмайер, допълвайки, че в крайна сметка трябва да се слушат разпоредбите на авиокомпаниите, тъй като те носят отговорността за пътниците.