Разработчиците на операционни системи да бъдат заставени чрез закон да се борят срещу разпространението на пиратско съдържание, предлага доклад на шведските организации Black Market Watch и Global Initiative Against Transnational Organized Crime, за който съобщава Torrentfreak.com, цитиран от technews.bg.
Според авторите на идеята, компании като Microsoft, Apple и Google могат да помогнат съществено в борбата с пиратството, като интегрират технологии за защита от разпространение и възпроизвеждане на пиратско съдържание в своите операционни системи за персонални компютри, смартфони, таблети, геймърски конзоли и други цифрови устройства.
Наличието на подобни механизми в операционните системи ще направи безполезни торентите, той като потребителите ще бъдат възпрепятствани да свалят нелегално съдържание още на ниво операционна система, се посочва в доклада. Блокирането на пиратското съдържание на ниво ОС може да действа ефективно, ако разработчиците бъдат принудени да направят това от правителствата, т.е. при въвеждане на съответните регулации.
В доклада се посочва операционната система Windows 10, която според специалистите позволява блокиране на пиратско съдържание с помощта на автоматична проверка на инсталираните приложения на базата на облачни данни - по същия начин антивирусите определят неизвестните заплахи. За това се говори още от август 2015 г., когато Microsoft добави в споразумението с потребителите условие, че компанията може да инсталира обновления, целта на които е да възпрепятстват възможността за участие в пиратски игри.
Microsoft опроверга подобни предположения, като поясни, че промените в споразумението имат съвършено друг характер. Нито един потребител досега не се е натъкнал на коментираната способност на нейната нова операционна система да блокира пиратски софтуер.
Авторите на доклада признават, че Швеция няма достатъчно влияние на световния пазар за софтуер, за да наложи подобна инициатива. Въпреки това повдигнатият въпрос може да доведе до последващи действия, например да заинтересува органите на ниво ЕС, притежателите на авторски права и международни организации, които се занимават с въпросите на пиратството.