По 50 лева ще получи всеки, успял да убеди кандидат-студент да се запише да следва висше образование. Поне толкова е мизата в Аграрния университет и по-конкретно във Факултета по лозаро-градинарство.

Неговият декан доц. Красимир Михов пише в свой мейл, че "отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда" и че "ситуацията с кандидат-студентската кампания през тази година е драматична", съобщава в-к „Труд“.

Очаква се приемът на документи там да продължи без прекъсване до края на октомври.

От електронното писмо става ясно още, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под една трета. Затова доц. Красимир Михов призовава свои колеги да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета – лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, пише още "Дарик нюз".

Прогнозите са, че възнаграждението за „записан“ студент през следващите години ще се увеличава, заради демографската криза и предпочитанието на много зрелостници да продължат образованието си в чужбина.

В повечето университети в страната има свободни места след третото класиране. Най-незасегнат от кандидат-студентската криза е СУ "Климент Охридски".

2789 първокурсници е записал Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ след трето класиране. Числото съответства на 83,38 % от акредитирания прием за новата академична 2016/2017 година, обясни зам.-ректорът доц. д-р Христо Крушков. В редовна форма на обучение са запълнени 82% от бройките, а в задочна - 90%. Във ВУЗ-а се търсят 66 души за редовно обучение в направленията "Филология", "История" и "Религия и теология".

Спокойно можем да кажем, че кампанията за прием на нови студенти тази година е успешна, защото за едно свободно място се борят трима души, заяви ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Стефан Костянев. Той коментира, че на фона на демографската криза и проблемите в другите университети, в МУ-Пловдив има достатъчно кандидат-студенти и така от есента ще бъдат обучавани качествени бъдещи лекари.