Партия "Движение 21" на бившия депутат Татяна Дончева официално се оттегли от разговорите за подкрепа на посочените от БСП кандидати за президент на републиката.

"Бихме искали да благодарим на онези 49% от членовете на БСП, които подкрепиха идеята за партньорство с "Движение 21" и за общо явяване на предстоящите президентски избори. Благодарим и на 48-те общински организации на БСП, които са номинирали лидера на "Движение 21" Татяна Дончева за кандидат за президент и вицепрезидент", пише в писмо до медиите на партията. Дончева разказа пред "Дневник", че от "столетница" няколко пъти са променяли едностранно датата за срещата между двете партии.

"Действията на ръководството на БСП от началото на разговорите до момента създават впечатление, че БСП е раздирана от колебания и вътрешни противоречия и не е готова за преговори. Това поведение дава основания да смятаме, че за ръководството на БСП победата в президентските избори е по-малко необходима, отколкото създаването на впечатление за подем на партията им", смятат от движението.

Ето и останалата част от писмото до медиите: "Има съществено разминаване в разбиранията и подходите на "Движение 21" и на БСП към предстоящите избори. Ръководството на БСП настоява преговорите да доведат единствено и само до съгласуване на т.нар. "обща лява кандидатура" и "обединение на лявото" срещу ГЕРБ и дясното. Ние от самото начало смятаме, че поставянето на изборната надпревара върху плоскостта "ляво-дясно" работи в полза на кандидата на ГЕРБ. Твърдо сме убедени, че изборите за президент на републиката трябва да се възприемат като етап от продължителен процес на промяна в политическото статукво на прехода. В този процес трябва да бъдат увлечени партньори от целия политически спектър, които се обявяват за такава промяна.

Проблемите, които обществото ни трябва да преодолее, имат еднакви решения за поддръжниците и на левите, и на десните политически идеологии. Гражданските, политическите и икономическите свободи, справедливостта, върховенството на закона са предпоставки, без наличието на които не може да бъде реализирана която и да е демократична политическа идея.

Недоволството у хората от това, че мафията е овладяла държавата, расте непрестанно. Необходимо е обаче гражданите да осъзнаят, че за да си върнем държавата, трябва чрез избори да овладеем институциите.

Приехме поканата от страна на БСП за разговори относно изборите за президент на републиката, тъй като отчитаме, че без симпатизиращи на лявото хора ГЕРБ и Борисов не могат да бъдат отстранени от президентската институция.

Имайки предвид гореизложеното, "Движение 21" се оттегля от разговорите за подкрепа на посочените от БСП кандидати. В следващите седмици ще продължим да водим консултации с различни партии и неправителствени организации за характера на промените, които целим, и за личностите, които могат да реализират промените чрез президентската институция."

В петък е предвидена среща между БСП и АБВ, а в неделя "столетницата" ще има Национален съвет, на който ще се обсъди президентската кандидатура на левите партии. Очаква се те да се обединят около подалия оставка командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев. Засега в БСП се обсъждат шест имена, предложени от партийните структури: евродепутатът Илиана Йотова, депутатите Янаки Стоилов и Румен Гечев, бившият лидер Михаил Миков, омбудсманът Мая Манолова и ген. Радев. Официалните кандидатури на АБВ са Георги Първанов и Ивайло Калфин, но те също харесват генерал Румен Радев.